Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Військово-патріотичний табір «Легіонер» завершився

    18403306 1475937659119407 815293074705422098 nУпродовж 12-18 червня 2017 року діяв літній військово-патріотичний табір «Легіонер» ім. Р.Шухевича, у якому взяли участь близько 40 учнів міських шкіл.
         Базою для проведення табору вибрано с. Слов’ятин – місце, яке має славне минуле. Тут з листопада 1943 року по травень 1944 року знаходився вишкільний табір для боївок самооборони та майбутніх підрозділів УПА, а зараз створено музей воїнів ОУН, УПА. 
     У понеділок, 12 червня 2017 року, усі учасники табору зібралися на площі Ринок біля будівлі ратуші. Для них було проведено інструктаж із правил техніки безпеки. 


     На щасливу дорогу та хороший відпочинок присутніх поблагословив священик УГКЦ Михайло Бугай, адже кожна добра справа завжди повинна починатися з молитви. 
       Після молитви усміхнені, сповнені сил та енергії діти й дорослі попрямували до автобуса, який відвіз їх до с. Слов’ятин – місця таборування. Під час поїздки юнаки і дівчати отримали своє перше завдання – придумати псевдо, яке вони використовували впродовж наступних 7 днів. 
      У «Легіонері» діяв військовий впоряд та строга дисципліна. До складу проводу табору ввійшли: сотник – друг Сова (Володимир Савочка), писар – подруга Сойка (Лілія Кізімович), осавул – др. Рор (Роман Вакиряк), хорунжий – др. Соловей (Ярослав Стефанюк), інтендант – др. Дуб (Ігор Проскуренко); медик – подр. Білка (Вікторія Василик).
        Інструкторами в таборі були: др. Олько (Олег Захарків), др. Сірий (Сергій Репецький), подр. Лисиця (Мар’яна Івасіків), др. Сильний Духом (Михайло Слабодух), др. Радіст (Ігор Грицишин).
Табір було поділено на 2 чоти (чота 1 «Незламні», чота 2 «Відвага»), які включали в себе 6 роїв (рій число 1 «Дикі», рій ч. 2 «Леви», рій ч. 3 «Сокіл», рій ч. 4 «Вовки», рій ч. 5 «220», рій ч. 6 «Ведмеді»). 
     Провід табору визначав юнаків та дівчат, які щодня заступали на стійкування (охорона території табору, прапорів, хоругв та штандарту від чужинців).
        Програма вишколу учасників «Легіонеру» передбачала багато цікавинок.
      Юні легіонери долати смугу перешкод, частиною якої був підземний лаз «лисяча нора» завдовжки близько 10 метрів, будували таборову браму, пройшли вишкіл виживання в природних умовах.
       Щодня діти слухали гутірки та практично навчалися з тактичної медицини, правил метання гранат, розпалюванню вогню, техніки в’язання вузлів, зброєзнавства, орієнтування на місцевості, рукопашного бою, а також ідеологічні гутірки. 
      Юнаки й дівчата опанували ази маскування, орієнтування на місцевості з топографічною картою, попробували на смак нові для них делікатеси (жаби, равлики, мідії).
      Друг Радіст (Ігор Грицишин) як керівник «Школи радистів УПА» проводив гутірки, темою яких було вивчення військової радіосправи. Ці заняття виявилися вельми цікавими для легіонерів, які мали змогу досконало вивчити будову та принцип роботи переносних ультракороткохвильових військових радіостанцій типу Р-15, які сьогодні є на озброєнні у ЗСУ. 
    Робота в радіоаматорському ефірі на коротких хвилях, яку допоміг організувати бережанець-радіолюбитель Михайло Сивак, здійснювалася через короткохвильову радіостанцію «Хвиля» з використанням антени Inverted V. Як результат, десятки країн світу дізналися про табір «Легіонер». 
 Для вивчення азбуки Морзе спеціально був змонтований польовий радіо клас.
        Також діти мали змогу відчути, що таке нічна бойова тривога в реальному житті, коли на територію табору зайшли «чужинці».
       Військовослужбовці в/ч А-1461 (ком. Юрій Мельник) розповіли легіонерам про різноманітні види зброї, шумові гранати та їхнє бойове застосування. Опісля діти повправлялися у збірці та розбірці автомата АК-74 та його модифікацій.
      Цікавими та змістовними були практичні заняття зі зброєзнавства, тактики ведення бою, надання першої медичної допомоги, орієнтування на місцевості, які провели військовослужбовці добровольчих батальйонів сучасної російсько-української війни.
      З нагоди величного християнського свята Пресвятої Євхаристії батьки легіонерів та близько 100 дітей з місцевої школи на чолі з місцевим парохом о. Іваном відвідали табір. Юнаки й дівчата сплели віночки та освятили їх під час Служби Божої. 
      Варто відзначити, що літній військово-патріотичний табір «Легіонер» ім. Р.Шухевича привернув увагу не тільки жителів Бережанщини, а й іноземців. Тут побувала делегація дітей української діаспори з Республіки Польща (м. Зелена Гура Любуського воєводства), а також гостя з Тунісу в супроводі вчителів англійської мови з Бережанської школи-гімназії ім. Б.Лепкого.
       Організатори табору провели ряд змагань серед юних учасників, наприклад, складання на швидкість автомата, боротьби, туристичні, інтелектуальні, мистецькі змагання між роями та ін.
     Родзинкою завершального етапу проведення табору стали стрільби зі зброї АК-74, пневматичної гвинтівки, під час яких також було визначено переможців.
   Рано-вранці 18 червня 2017 року усі учасники табору зі своїм спорядженням вийшли у багатокілометровий рейд до місця, де відбувся останній бій УПА (хутір Лози, квітень 1960 р.) і де відбулося урочисте закриття табору.
     Організаторами табору є: Бережанська міська рада, відділ освіти, молоді та спорту Бережанської міської ради, Центр дитячої та юнацької творчості, Бережанська станиця НСОУ «Пласт», Бережанський відокремлений підрозділ громадської організації «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», військові частини А-1461 та А-3200.
      Вагому допомогу в організації табору надали: ДП «Бережанське лісо-мисливське господарство» (дир. О.Левчук); Слов’ятинська сільська рада (голова В.Довгань); Слов’ятинський НВК «ЗНЗ 1-ІІІ ступенів – ДНЗ»; магазини «Явір», «Незабудка», «Європа», «Газда»; парафії УГКЦ м. Бережани та с. Слов’ятин, батьки учасників табору. 
      Для організації та проведення табору Бережанською міською радою через розпорядника коштів відділ освіти, молоді і спорту було виділено 43 тис. гривень (закупівля туристичного спорядження, продуктів харчування, транспортні витрати та ін.) відповідно до програми «Молодь. Бережани» на 2016-2020 рр.
     ДО СЛОВА, багато осіб, які в минулому успішно пройшли вишкіл у таборі «Легіонер», стали членами громадських організацій НСОУ «Пласт» та міського військово-патріотичного клубу «Легіонер».

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА