Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

У Бережанах вшанували пам'ять українців, які стали жертвами голодоморів

День жалю... День скорботи, печалі
Запалив нашу пам’ять. Свічки –
Це ті душі, листочки опалі,
Хто став тінню в голодні роки.
????Сьогодні, 27 листопада, у Бережанах вшанували пам'ять українців, які стали жертвами голодоморів.
Театралізована постановка «Жнива скорботи» на декілька хвилин занурила центральну міську площу в атмосферу початку 30-х років минулого століття, коли запровадили «Закон про п’ять колосків», що став передвісником страшного Голодомору 1932-1933 рр., точну кількість жертв якого досі не можуть підрахувати.
????«Закон про п’ять колосків» передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом’якшувальних обставин покарання передбачало 10 років ув’язнення в таборах. Амністія заборонялася. І це при тому, що за тодішнім законодавством навіть навмисне убивство каралося ув’язненням до 10 років. А за крадіжку чужого майна давали до трьох місяців примусових робіт.
«Закон про п’ять колосків» не мав прецедентів у світовій історії. В тогочасних умовах він фактично забороняв людям розпоряджатися їжею. Українці опинилися у смертельній пастці: фантастичні плани хлібоздачі (а простіше – плани конфіскації зерна) прирікали селян на голодну смерть. Будь-які спроби врятуватися і приховати продукти загрожували конфіскацією всього їстівного (за невиконання хлібоздачі) або розстрілом.
"Продзагони" забирали у селян не лише хліб, але будь-які продукти.
Штучний голод знищив мільйони людей.
5 колосків – це приблизно 163 зернини, за які могли безкарно розстріляти людину. Нам, сучасному поколінню, важко уявити, які страшні часи пережили наші предки. Це була чергова трагічна сторінка в історії українського народу, яку ми, на жаль, не можемо змінити, але зобов’язані пам’ятати і молитися за упокій душ усіх, хто загинув мученицькою голодною смертю на теренах нашої Батьківщини.
Бережанці традиційно вшанували пам'ять невинних жертв голодоморів загальнонаціональною хвилиною мовчання, спільною молитвою та запаленими свічками пам'яті на знак скорботи.
???? Автор ідеї театралізованої постановки «Жнива скорботи» – міський голова Ростислав Бортник.
???? Організатори заходу – відділ культури, туризму та релігій Бережанської міської ради (начальниця – Олена Мельничук) спільно з Будинком культури Бережанської міської ради (директорка – Галина Лещишин).
????Ведуча – Леся Метельська.
????…Полікуймо свічею-зорею
День минулий. Згадаймо усіх,
Хто любов’ю живою своєю
Поділитися з нами не встиг…
Щоб у ранки і теплі, й холодні
Не ішли шикуватись хрести,
Щоб не плакали душі голодні,
Свічку-пам’ять свою захисти…

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА