Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Конференція в Бережанському краєзнавчому музеї

     16 вересня відбулась дев’ята наукова конференція «Бережанська гімназія: сторінки історії», яка присвячена 210-річчю від дня народження українського поета та фольклориста Маркіяна Шашкевича, 165-річчю від дня народження українського письменника та громадського діяча Андрія Чайковського, 165-річчю від дня народження українського поета, прозаїка, публіциста Івана Франка, 140 років від дня народження українського письменника Антона Лотоцького, 100 років від дня
народження українського бізнесмена, мецената, засновника Міжнародного конкурсу знавців української мови Петра Яцика, 80-річчю від дня проголошення Акту відновлення Української держави, 30-й річниці від Дня Незалежності України. Конференція, яка щорічно зустрічає нас незмінно в приміщеннях Бережанського краєзнавчого музею, розташованого в міській Ратуші – пам’ятці архітектури національного значення.
     Власне тут, у 1805 році, й почалася історія Бережанської гімназії; у цих стінах вона прожила понад 120 років, зробивши чималий внесок у розвиток освітньо-виховного процесу ХІХ – поч. ХХ ст., «вивівши в люди» багатьох відомих діячів української та польської культури, науки, освіти, громадського життя, знаних політиків, військових. А то й просто позитивних і добре освічених людей.
     Та й сама конференція уже стає доброю традицією. Адже, почавшись з регіональної, нині вона об’єднує значний пласт дослідників, музейників і краєзнавців із різних регіонів України. Визначаються постійні учасники з Києва, Львова, Дніпра, Івано-Франківська, Опішні (Полтащина), Бродів (Львівщина), Збаража, Вишнівця, Чорткова, Заліщиків (Тернопільщина); до нас приєднуються нові колеги, як, наприклад, з Кам’янського (Черкащина) та Кременця. Конференція акумулює також результати місцевих краєзнавчих досліджень.
     Розширюється й тематичний діапазон наукових доповідей (статей), зосереджених, переважно, в аспектах музейницької та краєзнавчої сфер. Незмінним об’єктом вивчення залишається і Бережанська гімназія: її історія, історичні особистості – учні та випускники, викладачі, сьогодення відродженого навчального закладу.
     Як підсумок зробленого – невеличка статистика, підготовлена заступником директора Бережанського краєзнавчого музею Миколою Процівим (Проців М. Періодика Бережанщини за 30 років Незалежності України (1991-2021 рр.) // Бережани: погляд крізь роки. Матеріали 2-ї наукової конференції. Бережани, 2021. С. 106). Так, у восьми видрукуваних випусків матеріалів попередніх конференцій, загальним об’ємом 1028 сторінок, опубліковано 205 статей 110 учасників з 36 населених пунктів (чотирьох країн). Але цей перелік можна вже доповнити збірником матеріалів нинішньої – дев’ятої – наукової конференції. А це, загалом, помітний результат у пізнанні, вивченні та досліджені окремих аспектів українського минулого та сьогодення.
     Таким чином, наукова конференція «Бережанська гімназія: сторінки історії», уже сформувавши традицію свого щорічного проведення, одночасно, є перспективною в подальшому. Адже має власну проблематику та має своїх постійних (і професійних) учасників.
     А, значить, наші наукові зустрічі продовжуватимуться; а дослідницькі результати матимуть втілення у наступних публікаціях.
     Проводячи щорічно конференцію, ми маємо за мету привернути увагу громадськості до такої інституції, як МУЗЕЙ та його ролі у соціокультурному розвитку країни.
З повагою - директорка
Бережанського краєзнавчого музею
Наталія Бойко
 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА