Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

КАЛЕНДАР ЛІТЕРАТУРНОЇ БЕРЕЖАНЩИНИ – 8 червня 2021 р.

     75 років від дня народження поета трагічної долі Степана АЛИЧА-МОКРІЯ (1946, с. Серединки, нині Тернопільського р-ну – 1984, с. Петрики Тернопільського р-ну).
     Рано залишився сиротою: йому було два роки, коли померла мама, потім брати. В десятирічному віці він упав з тополі і зламав хребет. Волею нещасного випадку хлопчина на все життя залишився паралізованим. Були довгі, виснажливі операції, що врятували життя, та не змогли поставити на ноги. Було вперте прагнення вчитися, були переїзди з лікарні в лікарню, з одного будинку інвалідів в інший. Добрі люди в Бережанському санаторії допомогли закінчити середню школу.
     Писав фантастичні оповідання, вірші, хотів стати письменником, жити для світу…Після Бережан сімнадцятирічного Степана перевели до Підгаєцького будинку інвалідів. Тоді на сторінках районної газети зʼявилися його поезії. Вірші цього періоду творчості Степана пройняті такою любовʼю поета
до життя, звучать так яскраво і барвисто, аж не віриться, що той чарівний світ вимальовувала лише його незбагненна уява, бо ж тільки мізерні крихти цього світу бачив хлопчина з вікна будинку інвалідів. У 1976 р. С. Мокрія перевели до Петриківського будинку-інтернату неподалік Тернополя. Тут і закінчився його життєвий шлях.
     «Кожен із нас проходить через випробування, - згадував на вечорі-пам`яті Степана Алича поет Олег Герман, - але він пройшов через такі випробування, котрі близькі у вимірах до дороги Христа. Алич – це епоха, це не просто людина, котра зазнала випробування – це зіслання Господнє»…
     Рятувався поетичним словом. А ще – друзями, які його підтримували. Серед них був Ярослав Гевко, який згодом упорядкував і видрукував вже після смерті поета його першу поетичну збірку «Сяйво благословенне» (Київ: Радянський письменник, 1988). Головний символ віршів Адича – сонячне проміння, проміння життя. І його, і всіх людей. Це проміння, напевне, й давало йому стимул боротися з недугою, жити й творити. Мабуть тому Ярослав Гевко, впорядковуючи другу поетову збірку, назвав її «Розп’ятий промінням» (Т.,2011).
     «Знаючи умови, в яких перебував скалічений Степан, – зазначав упорядник, - мене дивувала філософська глибина його поезій. Не читаючи Бібліїї, не п’ючи з джерела Божої Мудрості, він писав:
… Щоб жити вічною присутністю любові,
Тривожно сам переселяюсь у слова.»
     Його поезія — правдива матриця Душі та Духу автора, який, незважаючи на фізичне обмеження, не змирився зі статусом інваліда, а став поетом і залишив свій світлий слід на Землі. Це він присвятив свої рядки Україні:
Цілую дзвінку красу твоїх днин,
Твій колос і мову привітну.
Без тебе неначе на світі один,
На цілому білому світі.

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА