Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Паломницький туризм бережанців

     Паломництво є одним з найдавніших видів подорожей, а ще причини здійснення – це бажання зцілитися від душевних і фізичних недуг, помолитися за рідних і близьких, знайти благодать, виконати богоугодну роботу, проявити відданість вірі, знайти сенс життя.
????У неділю, 11 квітня, народний аматорський жіночий хор «Глорія» (керівник Євгенія Біркова), ініціатор та організатор сестра Діонісія церкви Пресвятої Трійці, здійснили поїздку у Бучацький монастир отців Василіян, де взяли участь у Божественній Літургії. Гостинно приймав та опікувався колективом отець доктор Прокопій Юрій Лотоцький, ЧСВВ (уродженець Бережан).
????Василіанський монастир у Бучачі був споруджений за наказом Миколи Потоцького, спеціально для василіанських батьків, яких колись запросив у Бучач його батько Стефан Потоцький. Щоб відкрити богословську школу, василіанські батьки прибули сюди з самої Литви. У 1751 році було закладено перший камінь в основу Василіанського монастиря, де раніше, на цьому ж місці, розташовувався колишній домініканський костел. Василіанський монастир  комплексне спорудження, що складається з вражаючих архітектурних споруд. У самому центрі цього комплексу видніється Хрестовоздвиженська церква, яка має свою дзвіницю, виконану в неповторному стилі бароко. По одну і іншу сторони від цієї церкви розташований корпус василіянської гімназії і келії. Ліворуч комплекс завершує давня вежа дзвіниця зі шпилем. Вежі самого храму прикрашені пілястрами і карнизами. Усередині храму панує дивовижна краса: багатий іконостас і численні скульптури.
????А також бережанські паломники відвідали Язловецький монастир Сестер Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії (гробниця Марцеліни Даровської). Сестра Тетяна провела екскурсію з історії будівлі Палацу та згромадження сестер.
????З ранніх років Марцеліна Котович (дівоче прізвище) мріяла стати черницею та служити Богові. Однак у 22 роки вона виходить заміж за Кароля Веригу Даровського, і нова сім'я оселяється у селі Жердя над рікою Збруч. Первісток Даровських, на жаль, невдовзі помирає, через декілька років відійшов у вічність чоловік. Залишивши родині доньку Анну-Кароліну, Марцеліна їде за кордон поправити власне здоров'я. Залишивши весільні каблучки біля ікони Чорної Мадонни в Честонхові, Марцеліна вирішує присвятити своє життя Богу. У 1857 році Марцеліна Даровська разом із Юзефою Карською заснували у Римі згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Ця духовна організація займалась відродженням родин та вихованням жінок. Вже у 1863 році, повернувшись до Язловця, Марцеліна Даровська стала засновницею та першою настоятелькою монастиря сестер-непорочниць. Монастир розташовувався у будівлі Язловецького палацу. Марцеліну Даровську за заповітом поховали в Україні. Гробниця Марцеліни Даровської знаходиться у Язловці. В цій гробниці покояться й інші сестри.
☝️Варто відвідати ці надзвичайно умиротворені місця спокою душі, наповнитися вірою та силою до життя, оглянути мальовничі околиці, довершені архітектурні творіння, а також помолитися у різних наміреннях за зцілення духовного та фізичного.
 
 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА