Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

ТВОРЧІСТЮ ПОВ`ЯЗАНИЙ З БЕРЕЖАНАМИ

     Лев ГЕЦ, український художник, педагог і громадський діяч (1896 – 1971). 13 квітня 2021 р .виповниться 125 років від дня його народження.
     Лев Гец – львів’янин. В рідному місті здобув середню освіту, де завдяки вчителеві малювання розвинув свій талант художника, спеціалізуючись у рисунку олівцем та аквареллю. Далі – будівельний відділ Промислової школи у Львові і паралельно навчання у мистецькій школі Олекси Новаківського. Навчання перервала війна. Дев’ятнадцятирічним юнаком Лев Гец зголосився добровольцем до легіону УСС, а там його призначили до Пресової кватири - культурно-просвітницької формації УСС, яка об’єднувала письменників, журналістів, поетів, композиторів, художників, завданням яких було - висвітлювати історичні походи
і бої УСС. Фронтовим осередком Пресової кватири від жовтня 1915 р. керував письменник, видавець і фотограф Микола Угрин-Безгішний. Поряд з іншими митцями Лев Гец документував своїми рисунками та ескізами різні воєнні події (понад 300 рисунків і акварелей). Крім того зібрав доволі численну колекцію - крім власних творів, ще 26-ти інших авторів: музикантів, письменників та художників, що,будучи на службі в легіоні УС, теж документували тогочасні воєнні події,. Ця колекція отримала назву «Антологія стрілецької творчості», а в 1917 р. разом з поетом Василем Бобинським виготовив велику «Антологію Українських Січових Стрільців».
     А перед тим восени 1916 р. були бої на Лисоні і під Потуторами, в одному з яких Лев Гец став учасником штурму з багнетами. Кривава різня, в якій він брав участь і велике нервове напруження спричинило до того, що він знепритомнів під час бою. Декілька годин лежав між убитими, поки його не підібрали мадяри з 310-го полку піхоти, теж оборонці Лисоні, і доправили до шпиталю.
     Зберігся клаптик газети, на полях якої Лев намалював тоді автопортрет і підписав: « Бережани, 4.11.1916». Згодом, трохи підлікувавшись, художник виходив у місто. Архітектура Бережан захоплювала і він малював. Отак і появився його рисунок «Костьол в Бережанах. 1916», репродукцію якого випадково виявлено серед численних ілюстрацій підшивки журналів «Нотатки з мистецтва» у музеї книги .
     Лев Гец, блукаючи бережанськими вуличками, знайомився і з бережанцями. Як би там не було, але серед його знайомих було чимало мешканців нашого міста. Після закінчення Краківськлї академії мистецтв, він, працюючи вчителем малювання в гімназії м.Санок, багато малював. Досліджував Лемківщину, її церкви, цікавився іконами, археологічними знахідками, предметами декоративно-ужиткового мистецтва Лемківщини. Своєю збирацькою роботою зацікавив і місцевого суддю – письменника з Бережан Франца Коковського, який разом з іншими особами, в т.ч. Іваном Флюнтом -учителем місцевої гімназії, а перед тим – БережанськоЇ, увійшли в склад комітету по створенню музею «Лемківщина» в Саноці.
     Лев Гец створив власний стиль у малюванні, він автор понад 3500 рисунків, акварелей, картин. У Львові на його честь перейменовано вулицю Ентузіастів у Залізничному районі на Левандівці (1993).

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА