Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

27 січня − Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

     У текстах оголошень, написаних українською, російською та німецькою мовами, зазначалося: «Взяти з собою документи, гроші, коштовності, а також теплу білизну та інше». «Будуть кудись перевозити», − вважали всі. «Хто не підпорядкується цьому розпорядженню, буде розстріляний». «Отже, хто не підпорядкується, розстріляний не буде», − думали євреї і йшли… На вірну смерть…
     Найбільше їх загинуло в Бабину Яру (Київ) – близько 100 тисяч чоловік, Сирецькому концтаборі – близько 25 тисяч, Дальнику (Одеська область) – близько 18 тисяч, Богданівці (Миколаївська область) – понад 40 тисяч тисяч, Дрогобицькому Яру (Харків) – близько 40 тисяч.
     Щороку 27 січня в Україні та світі вшановують пам’ять кількох мільйонів невинно вбитих євреїв, які стали жертвами нацистського терору під час Другої світової війни. Дата вибрана не випадково, адже в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.
     Сьогодні, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, біля Великої синагоги в Бережанах відбувся захід, організований відділом культури, туризму та релігій міської ради (начальник, ведуча заходу – Олена Мельничук). Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх євреїв, які загинули мученицькою смертю.
     Вікторія Порохняк, зберігач фондів Бережанського краєзнавчого музею, розповіла про трагічні сторінки гетто на теренах нашого краю.
     За давньою єврейською традицією, щоб вшанувати пам'ять померлого, потрібно в скорботі покласти камінець як символ пам’яті і вічності, як данину поваги зруйнованому храмові. Зважаючи на цей звичай, учасники заходу поклали камінці біля стіни зруйнованої Великої синагоги.
     Бережанський міський голова Ростислав Бортник у своєму зверненні до присутніх зазначив: «Ми повинні пам’ятати про трагічну сторінку з життя євреїв, які колись проживали в нашому місті, але також не забуваймо тих мільйонів українців, які загинули в часи Голодомору 1932-1933 рр. На знак пам’яті про них хочу поряд з камінням покласти мішечок із пшеницею з власного мистецького проєкту «163. Одна людина – одна зернина».
     Після завершення заходу міський голова Ростислав Бортник, його заступник Степан Кухарук, начальник відділу культури, туризму та релігій міської ради Олена Мельничук, директор Бережанського краєзнавчого музею Наталія Бойко, працівниця цього музею Вікторія Порохняк відвідали Меморіал жертвам Голокосту, що знаходиться на території єврейського цвинтаря в Бережанах.

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА