Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

БЕРЕЖАНСЬКА ГІМНАЗІЯ: ВИДАТНІ ПОСТАТІ

     12 січня 105 років тому народився о. Іван КУБАЙ (1906, с. Мужилів Підгаєцького р-ну – 2009, с. Зимна Вода Пустомитівського р-ну, Львівської обл.) – релігійний і культурно-освітній діяч, випускник Бережанської гімназії. Член ОУН з 1935 р., за що був арештований польською владою.
     У 1936 р. поступив у Львівську Богословську академію, після закриття якої у 1939 р. переїхав у с. Ульвівок біля Сокаля. Там навчав молодь релігії. В 1941-1943 рр. продовжив навчання і закінчив Богословську академію, прийняв свячення і служив священником у селах Заланів, а потім Жовчів Рогатинського р-ну. У 1945 р. під тиском підписання згоди на перехід до православ`я і переслідування КДБ переїхав у с. Дуб`є біля Бродів, де активно працював на парохії. Відмова переходу на православ`я спричинила закриття у 1947 р. церкви, але він продовжував підпільно виконувати свої священичі обов`язки, доїжджаючи до Олеська.

     У 1956 р.о. Кубай був арештований. Після звільнення намагався втекти від переслідувань КДБ і переїхав у м. Броди. У 1958 р. – черговий арешт за відмову перейти на православ`я. Великої мужності потребувало йому не зламатися, коли його три дні тримали без води та хліба в КДБ. В Архіві Інституту Історії Церкви УКУ зберігається свідчення о. Івана Кубая як його примушували до переходу на православ`я: «Друга ніч, не дають спати… Я тоді так клякнув на крісло, так сперся і кажу: «Господи, Ти на Оливній горі кривавим потом заливався, але Ти Бог, і Ти просив: “Отче, коли можливо, відійми від мене ту чашу терпінь”, – а я ж грішна людина, дай мені силу, щоби я витримав, бо я вже не маю сили”. І тоді кажу (а я мав до Святого Йосифа почитання): “Пресвята Родино, Ісусе, Маріє, Йосифе, рятуйте мене. Дайте мені силу, ласку, щоби я не зламався”», – такими простими словами просив. І я так заснув. Так, клячучи на кріслі, спертий, заснув. Так спав. Чи я годину спав, чи дві, то я не пам’ятаю. Той слідчий прийшов, зловив мене за руку, підніс: “Ходи”. Я пішов. “Ну что, надумался?” Я кажу: “А що я мав надуматися?” – “Підпишеш?”. Я тоді встав і кажу: “Ні”. – “Двадцять п’ять років дістанеш”. – “Давайте, навіть вбивайте (я вже підкріплення дістав), навіть убивайте, не підпишу жодного православія”. Він тоді там мене наматюкав: “Іди назад”.

     Його примусово спровадили до психлікарні, взяли пункцію спинного мозку, в кілька разів більшу за норму. Чудом виживши, о. Іван став інвалідом. З 1972 р. проживав у с. Зимна Вода біля Львова. Перемагаючи біль, невтомно продовжував підпільно виконувати священичі обов’язки. Коли Церква вийшла з підпілля о. Іван став духівником у семінарії Святого Духа в Рудному під Львовом. 1997 року Апостольська Столиця нагородила отця Івана Кубая медаллю і грамотою “За вірність Церкві й Папі”.
     В останні роки життя о. Кубай остаточно втратив зір і був прикутий до ліжка. Помер у святості 3 липня 2009 р.

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА