Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Майбутня гідна пенсія - це ваш теперішній легальний заробіток

1460722652 8316e597df6ca00562c406b9bf94942d7f9a5d76     Заробітна плата сьогодні є одним з основних джерел доходів громадян. Але роботодавці й наймані працівники перебувають далеко не в однакових умовах. На жаль, тіньові процеси у сфері виплати заробітної плати, тягнуть за собою не найкраще майбутне при розрахунках пенсії. 
     Влаштовуючись на роботу неофіційно,  ви повинні чітко усвідомити, що, якщо роботодавець виплачує заробітну плату “в конверті”, це означає, що він не укладає трудового договору і не здійснюватиме відрахування внесків до Пенсійного

фонду,  позбавляючи  страхового стажу та  легального розміру заробітної плати від якого залежить майбутнє пенсійне забезпечення. І як наслідок - працівнику не  сплачуватимуться кошти згідно з листом непрацездатності при захворюванні, людина буде позбавлена виплат соціального страхування при виникненні нещасного випадку на виробництві чи отримуванні професійного захворювання.
      Але не завжди і офіційний заробіток, який ви обговорювали з роботодавцем, співпадають зі звітами, котрі ваша бухгалтерія надає до органу Державної фіскальної служби, тому в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем  до Пенсійного фонду страхових внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Справа в тому, що тільки при офіційно оформленій заробітній платі, яка буде не менше законодавчо встановленого мінімального розміру (до відома:  мінімальний розмір заробітної плати  на 2017 рік становить з 1січня-3200 грн.) та сплаті роботодавцем мінімального страхового внеску, обчисленого з заробітної плати, вам буде зараховано стаж за цілий місяць або рік.

       З 1 жовтня 2012 року розпочав роботу веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. 
       Створення веб-порталу Пенсійного фонду дало змогу кожній застрахованій особі, попередньо зареєструвавшись у базі даних веб-порталу, переглядати виписку із системи персоніфікованого обліку, де вказано суму заробітку, з якої сплачено страхові внески, кількість днів для стажу, відмітки про сплату страхових та єдиного внесків, відомості про спеціальний (пільговий) стаж. Маючи на руках такі дані, працівник може легко контролювати, як його роботодавець сплачує за нього єдиний внесок, і в разі потреби звернутися до нього з претензіями. Пенсіонери ж зможуть регулярно одержувати відомості з власної пенсійної справи, де вказується вид та сума призначеної пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством; назву закону, згідно з яким призначено пенсію, тощо.
       На порталі також багато довідкової інформації: від текстів законодавчих актів до графіку прийому керівництва Пенсійного фонду й адрес управлінь ПФУ в областях. Громадяни й застраховані особи зможуть довідатися, наприклад, про умови, порядок призначення, перерахунку та виплати пенсій, про порядок одержання та використання свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, тощо. Для страхувальників є інформація про умови інших обов’язкових платежів, порядок складання та подання звітності, порядок здійснення органами Фонду перевірок тощо. Наведено зразки бланків, заяв, інших документів, потрібних для взяття чи зняття з обліку, складення та подання звітності, призначення та перерахунку пенсій тощо.
       Кожен зареєстрований користувач зможе через портал подати запит у Фонд для підготовки йому довідок, інших документів у паперовому вигляді, домовитися про прийом керівника чи відповідальної особи в управлінні Фонду.

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА