Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

30 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

(Закон України «Про протидію торгівлі людьми»)

 

Стаття 149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини.

1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

                                                              

   ( Кримінальний кодекс України)

ФОРМИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

 • трудова експлуатація

 • сексуальна експлуатація

• використання в порнобізнесі

 • використання в жебрацтві

 • вилучення органів

 • проведення дослідів над людиною без її згоди

• використання у збройних конфліктах

• втягнення у злочинну діяльність

 • примусова вагітність / сурогатне материнство

 • усиновлення / удочеріння з метою наживи

 • рабство і звичаї, подібні з рабством

 • підневільний стан

 

Заходи Уряду України

щодо протидії торгівлі людьми

 

Матеріальна допомога постраждалим від торгівлі людьми

Особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми виплачується одноразова матеріальна допомога у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років; діти віком від шести до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

Кримінальне переслідування торгівлі людьми

 (1998 – грудень 2016 рр.)

 

Рік

1998-2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Кількість зареєстрованих злочинів 169 289 269 415 376 359 322 279 257 197 162 130 109 111 115

Кількість вироків (ст.149)

10 29 62 86 75 83 69 71 85 106 96 64 29 23 28

 

Офіційний статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми (вересень 2012 р. – грудень2016 р.)

Рік 2012 2013 2014 2015 2016 Всього
Кількість статусів 13 41 27 83 110 274


  
ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

 

 

Мотиви виїзду за кордон різні: пошуки роботи, бажання матеріально забезпечити свою сім'ю (батьків, дітей), бажання фахової самореалізації, прагнення отримати престижну освіту, бажання "побачити світ", втілити мрії про "гарне життя за кордоном", вдало вийти заміж тощо.

Працювати за кордоном можна, але тільки легально. Що для цього потрібно? Потрібно знати про всі можливі ризики, а також мати якомога більше інформації, її ви можете знайти через довідкові бюро, інтернет, центри зайнятості, громадські організації.

Докладна інформація про працевлаштування за кордоном є в усіх обласних, міських та районних Центрах зайнятості. Якщо йдеться про роботу в інших країнах, то у фірми, яка займається працевлаштуванням громадян за кордоном, крім ліцензії, має бути ще свій договір з країною-працедавцем. Ви маєте право ознайомитись з ним. Видачу ліцензій та контроль за діяльністю подібних фірм здійснює Державний Центр зайнятості.

 Отже, якщо Ви їдете за кордон: Пам'ятайте, що довіряючи свою долю малознайомій фірмі або приватним особам (навіть якщо це Ваші родичі чи знайомі!), Ви наражаєтесь на серйозну небезпеку.

Обов'язково дізнайтесь, чи є у фірми ліцензія і саме на працевлаштування за кордоном. Попросіть показати Вам оригінал ліцензії. Інформацію про ліцензування фірми Ви можете отримати в Центрі зайнятості вашої області, вашого міста чи району.

З'ясуйте, чи займалась фірма, яка обіцяє працевлаштувати Вас за кордоном, цим видом діяльності раніше? Може бути, що це колишня турфірма, що «перекваліфікувалась»? У такому випадку загроза виникнення різноманітних складнощів та неприємностей вельми велика.

  Спробуйте дізнатись долю попередніх клієнтів фірми, а ще краще - поговоріть з ними особисто. Якщо вам відмовляють надати таку інформацію, це вже для вас серйозне попередження.

Попіклуйтесь, щоб Ваш контракт було написано мовою, якою ви розумієтесь, а також, щоб у ньому було чітко позначено:

 - Країна призначення;

 - Ім'я роботодавця;

 - Тип праці та умови праці;

 - Умови оплати;

- Умови проживання та праці;

- Термін дії контракту

Найголовніше — будьте уважні до своїх документів! Нікому не віддавайте свій паспорт навіть на нетривалий час. Документ, що засвідчує Вашу особу, має бути завжди тільки у Вас. 

Обов'язково залиште друзям або родичам детальну інформацію про своє перебування за кордоном (адресу, телефон), а також копію паспорта та контракту, свою фотографію та адресу іноземних друзів.

 Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном. Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам щось загрожує – подзвоніть у посольство чи консульство України.

Якщо Ви, перебуваючи за кордоном України, загубили свій закордонний паспорт, за довідкою про підтвердження Вашої особи звертайтесь до консульських представництв або посольства України.

Термін Вашого перебування на території іноземної держави вказаний у Вашій візі. Порушення візового режиму зробить неможливим Ваш подальший виїзд за кордон.

Ніколи не намагайтесь перетинати державні кордони з нелегальними документами.

Пам'ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном і може врятувати в скрутну хвилину.

 У багатьох країнах працюють різноманітні громадські та міжнародні організації, які надають допомогу всім, хто опинився в складній ситуації. Складіть перелік контактних адрес та телефонів (посольств, консульств, громадських організацій тощо). Закон завжди на вашому боці.

Якщо вам необхідна допомога, ви її отримаєте

Треба звертатися до поліції, соціальних служб, центрів психологічної допомоги, громадських організацій, до родичів та друзів. Не бійтеся розповідати про свою проблему, не бійтеся просити підтримки.

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

0 800 505 501

572 (з мобільного)

Відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції України в Тернопільській обл. (0352) 27-14-02
Відділ сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації (0352) 52-25-70
Бережанська міська рада (відповідальний за встановлення статусу) 096 111 87 36
Громадська організація «Відродження нації» (0352) 52-39-52

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА