Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Палиш сміття – заплати штраф!

      Останнім часом мають місце  непоодинокі випадки спалювання рослинності або її залишків, що призводить до значного забруднення  атмосферного повітря та погіршення якості земельних ресурсів.

      Велика  кількість диму від випалювання стерні, поживних решток, сухої рослинності, опале листя, тощо, створює безпосередню загрозу для життя людини.

      Спалювання залишків рослинності, сухої трави та сміття - заборонено Законом України. Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний.

    Крім  того, дим негативно впливає і  на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

     Залишене без нагляду вогнище, за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, в лічені хвилини може призвести до пожежі. Надмірна кількість хімічних речовин, що виділяються в повітря при спалюванні різного «мотлоху», сухої трави та листя спричинює загострення хронічних та серцево-судинних захворювань, підвищення тиску і поганого самопочуття.

    До порушників природоохоронного законодавства застосовуватимуться заходи адміністративного впливу згідно ст. 77-1 КУпАП - на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

     Довідка:

    Спалювання листя шкодить не лише екології, але й здоров’ю людей:

•      Якщо  підпалити листя, забруднюючі речовини у смітті, потрапляють в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їхня шкідлива дія значно підсилюється.

•      У димі  містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. Тоді як у тліючих без доступу повітря рослинах утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання. А залишки спаленого листя отруюють ґрунт.

•      З димом у  повітря вивільняються діоксани – одна з найотрутніших для людини речовини. Небезпечні мікрочастинки від диму при потраплянні в органи дихання можуть досягти найглибших ділянок легень і залишитися там місяцями чи навіть роками. Вдихання диму нерідко призводить до виникнення респіраторних захворювань, напади астми, головного болю, запаморочення, алергію та погіршення роботи серця.

•      Додаткова  проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що посилює забруднення атмосфери. При згоранні поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людей (як-то формальдегіди, свинець).

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА