Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Тернополяни вже задекларували 215,2 млн грн доходу

     Цьогоріч уже 993жителі Тернопільщини задекларували отримані минулоріч доходи та подали декларації. При цьому 609 громадян зобов’язані були задекларувати свої неоподатковані доходи, а 384 – забажали скористатись правом на податкову знижку. Загальна сума задекларованого доходу склала 215,2 млн грн, що в півтора рази більше, ніж торік у січні.

     Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань становить 2,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 500 тис. грн військового збору.

     Найчастіше декларували статки від спадку чи дарування та продажу нерухомості чи рухомого майна, а це 211 та 124 громадяни відповідно. Вони задекларували 23,7 млн грн та 7,3 млн грн доходів. Ще 42 декларанти збагатилися через здачу в найм майна, а 23 – незалежну професійну діяльність, заявивши про отримання відповідно мільйону та півтора мільйони гривень.

     Прислухались до необхідності виконувати свій конституційний обов’язок і 90 наших краян, які задекларували іноземні доходи. Вони інформували про отримання 3,5 млн грн доходу. Про отримання ж інвестиційних прибутків на 40 тис. гривень повідомили двоє жителів тернопільського краю.

     Найбільші суми податку на доходи фізичних осіб визначено тим, хто отримував спадщину та дарування, а це 1,2 млн грн, та збагатився від іноземних доходів – 600 тис. гривень.

     Нагадаємо, що цього річ деклараційна кампанія триває до 1 травня, проте бажаючі скористатися своїм правом на податкову знижку, можуть подавати декларації до 31 грудня включно.

     Затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення

     Наказом Міністерства фінансів України від 08 лютого 2021 року №67 затверджена Узагальнююча податкова консультація щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення), якою надано роз’яснення з таких питань:

  • критеріїв визнання осіб пов’язаними, якими повинен користуватись платник податків під час визначення діапазону рентабельності зіставних юридичних осіб;
  • переліку інформації, яку повинна містити документація з трансфертного ціноутворення, визначеного п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України (зокрема, стосовно необхідності обґрунтування у документації економічної доцільності КО і наявності ділової мети), у зв’язку із внесенням змін до вказаного підпункту Законом України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466);
  • порядку застосування штрафних санкцій до платників податків у разі проведення самостійного коригування ціни КО і сум податкових зобов’язань за звітний 2019 рік та подання відповідного уточнюючого розрахунку після 01.10.2020 під час дії карантину, встановленого Урядом на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • критеріїв визнання пов’язаних осіб, які має застосовувати платник податків при визначенні КО у 2020 звітному році, у зв’язку із змінами, запровадженими Законом № 466 (до та після 23.05.2020; із наведенням чотирьох прикладів).

     З повним текстом Узагальнюючої податкової консультації можна ознайомитись за посиланням https://mof.gov.ua/uk/set-of-summarizing-tax-consultations.

     Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Екологічний податок: подання та сплата залежно від територіальної громади

     Відповідно до п. 250.2 ст. 250 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники екологічного податку складають податкові декларації за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, зокрема:за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах – за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів;

     Платники екологічного податку перераховують суми податку, що справляється за викиди, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів, одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному законом.

     Форма податкової декларації екологічного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715 (далі – декларація).

     Невід’ємною частиною декларації є додатки 6 (шість) типів додатків: додатки 1-6. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.

     Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, здійснюється у Додатку 1 до декларації (по кожному джерелу забруднення) (далі – Додаток 1).

     Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти, здійснюється у Додатку 2 до декларації (по кожному об’єкту) (далі – Додаток 2).

     Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, здійснюється у Додатку 3 до декларації (по кожному об’єкту) (далі – Додаток 3).

     Слід зазначити, що згідно розпоряджень Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад областей від 12 червня 2020 року №№ 707-730 (далі – Розпорядження) створено територіальні громади.

     Оновлений довідник місцевих бюджетів на базі кодів Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 10.12.2020 №756 «Про внесення змін до довідника місцевих бюджетів» (далі – Наказ №756), а реквізити казначейських рахунків для громад розміщено на офіційних субсайтах територіальних органів ДПС.

     Отже, суб’єкт господарювання за здійснення на територіях (одного або декількох) населених пунктів, що входять до складу однієї територіальної громади, викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів подає одну декларацію до органу ДПС, який обслуговує територіальну громаду, до якої входить(ять) такий(і) населений(і) пункт(и).

     Разом з декларацією подаються окремі Додатки 1,2,3 по кожному об’єкту оподаткування та окремий Додаток 1 щодо викидів двоокису вуглецю.

     При цьому у рядку 2 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ» декларації зазначається код КОАТУУ за місцезнаходженням контролюючого органу, у якому платник перебуває на обліку як платник екологічного податку.

     У рядку 3.1 рядка 3 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцем обліку платника» додатків 1-3 до декларації зазначається код населеного пункту – адміністративного центру територіальної громади згідно з КОАТУУ, до якої входить населений пункт в якому знаходиться об’єкт оподаткування.

     У рядку 3.2 рядка 3 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцем розміщення джерела забруднення» додатків 1-3 до декларації зазначається код КОАТУУ населеного пункту за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, здійснення скидів у водні об’єкти, розміщення відходів відповідно.

     Тобто, платники податків в декларації та Додатках до неї зазначають коди КОАТУУ з урахуванням Розпоряджень та Наказу №756. При цьому, у разі необхідності уточнення коду КОАТУУ платникам податків необхідно звертатися до органів ДПС, які обслуговують територіальні громади, до яких входять населені пункти, де розміщені (розташовані) об’єкти оподаткування.

     Екологічний податок сплачується до бюджету територіальної громади, до якої входять населені пункти, де розміщені об’єкти оподаткування.

     Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Єдиний внесок: зміни на період карантину

     Оголошення карантину на території України змінило життя і найманих працівників, і роботодавців. Працівники були змушені піти у відпустки, страхувальники мали все одно подавати звіти з єдиного соціального внеску. Як зробити це коректно та уникнути зайвих помилок при нарахуванні та сплаті внеску – саме під час «гарячої лінії», яка відбулася у третій декаді лютого, начальниця управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк поспілкувалася із додзвонювачами на цю тему.

     Про що цікавились суб’єкти господарювання надаємо увазі читачам.

     Питання: Самозайнята особа. Щоб мати звільнення від сплати єдиного внеску за себе, як можна повідомити про основне місце роботи, де за мене було сплачено страховий внесок у розмірі не менше мінімального?

     Лариса Березюк: Відповідно до ст. 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» контролюючим органам з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску на загальнообов’язкового державного страхування надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески.

     Таким чином, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні повідомляти про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

     Питання: Підприємець не сплачував єдиний внесок у зв’язку із інвалідністю. У лютому було відновлено працездатність. Чи треба було даний внесок платити в лютому?

     Лариса Березюк: Так, фізична особа-підприємець зобов’язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».

     Питання: Приватний підприємець, вид діяльності – торгівля (друга група єдиного податку), дві декади лютого не здійснювалася торгівля. Як платити єдиний внесок?

     Лариса Березюк: Для платників, які обрали спрощену систему оподаткування (крім I групи єдиного податку) нема звільнення від сплати єдиного внеску за себе.

     Законом України від 13.05.2020 №592 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхуванн» щодо усунення дискримінації за колом платників», який набрав чинності з 1 січня 2021 року, а саме: для платників, підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства, єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

     Отож, якщо зазначеними платниками не отримано дохід у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник податку має право самостійно визначити базу нарахування. Врахуйте, що у період несплати єдиного внеску страховий стаж також не буде враховуватися.

     Питання: Чи застосовують штрафні санкції при порушенні законодавства з єдиного внеску?

     Лариса Березюк: Не застосовуються штрафні санкції за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів.

     Крім того, протягом періодів з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно) платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

     Питання: Чи може інша юридична особа сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску за інших осіб?

     Лариса Березюк: Юридична особа, фізична особа-підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

     Питання: Чи можна ще подати заяву для списання боргу з єдиного внеску. Що для цього треба?

     Лариса Березюк: Перш за все нагадаю, що підприємцям, які не здійснювали підприємницьку діяльність, та особи, які провадили незалежну професійну діяльність і не отримували дохід від діяльності у період з 01.01.2017 до 01.12.2020, надана можливість скористатись правом щодо списання несплаченої станом на 01.12.2020 суми недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, штрафів та пені, нарахованої на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

     Такою можливістю зазначені особи можна скористатись до 1 березня 2021 року. Для цього необхідно виконати наступні умови:

- подати заяву державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подати до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску;

- подати заяву у довільній формі щодо списання нарахованого єдиного внеску за період з 01.01.2017 до 01.12.2020;

- подати до податкового органу за місцем реєстрації звітність за період з 01.01.2017 по грудень 2020 року включно. Така звітність подається платником у випадку, якщо вона не була подана раніше.

Акт звірки розрахунків за податками: термін та період надання за письмовим запитом

     Головне управління ДПС у Тернопільській області інформує, що пунктом 1 глави 1 розд. ІІ Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 №422, визначено, що з метою обліку нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску органами ДПС відкриваються інтегровані картки платників (далі – ІКП) за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками.

     ІКП містить інформацію про облікові операції та облікові показники, які характеризують стан розрахунків платника податків з бюджетами та цільовими фондами за відповідним видом платежу.

     Згідно зі ст. 1 Закону України від 02 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян» (далі – Закон №393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

     При цьому звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання (ст. 20 Закону №393).

     Отже, за письмовою заявою суб’єкта господарювання, щодо якого в контролюючому органі відкрито ІКП, надається письмовий документ щодо стану розрахунків цього платника за податками, зборами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у довільній формі. Такий письмовий документ видається не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання заяви, в якій суб’єктом господарювання зазначено платежі і період щодо яких здійснюється звірка стану розрахунків з бюджетами, а також нараховані і сплачені суми по цих платежах за вказаний період.

     Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Тернопільський відділ організації роботи

організаційно – розпорядчого управління

Головного управління ДПС

у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА