Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Територіальні громади Тернопілля отримали понад 355 млн грн. податків

     З початку цього року приріст надходжень до місцевих бюджетів Тернопільщини склав 19,3 млн грн або на 5,8 відс. більше, ніж у січні 2020 року. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. «Загалом упродовж січня цього року платники податків перерахували на розвиток територіальних громад 355,1 млн гривень», – зазначив він.

 

     Серед основних платежів, яких місцеві скарбниці отримали найбільше, – податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизної продукції, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

     «Звісно, що головним сегментом наповнення місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. Упродовж січня наші краяни сплатили 222,8 млн грн цього платежу, що на 25,5 млн грн більше, ніж у січні минулого року», – деталізував Михайло Яцина.

     Він також розповів, що на другому місці за надходженнями – єдиний податок. «Малий бізнес перерахував з початку цього року 80,9 млн грн даного платежу», – конкретизував посадовець.

     За словами очільника ГУ ДПС в області, місцеві скарбниці також отримали 23,6 млн грн плати за землю та 14,5 млн грн податку на нерухоме майно. Щодо акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів, то його перерахували в сумі 10,3 млн гривень.

Продаєте сільгосппродукцію? Загляньте до Податкового кодексу

     Доходи фізичних осіб від продажу власної продукції тваринництва у розмірі 300 000 грн у 2021 році – не підлягають оподаткуванню. Про це зазначили в управлінні податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Тернопільській області. Такий неоподатковуваний розмір в сумі 50 мінімальних зарплат передбачено пунктом 165.1.24 Податкового кодексу України.

     В ньому, зокрема зазначається, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому, якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому, розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

     Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього підпункту, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

     При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому цього підпункту. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки (1095 днів). Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

     У разі, коли сума отриманого доходу перевищує розмір 300000 грн, фізична особа зобов'язана надати довідку про самостійне розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад, за місцем проживання власника такої продукції. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає лише дохід, що перевищує вказаний розмір.

     Якщо ж таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах (податок на доходи фізичних осіб – 18%, військовий збір – 1,5%).

     Суму отриманих доходів та сплачених податків сільгоспвиробник вказує у податковій декларації, яку подає до 1 травня поточного року.

Про набутий статус пенсіонера інформувати податкову не варто

     Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 464) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

     На сьогодні обмін даними між Державною податковою службою України (далі – ДПС), Пенсійним фондом України (далі – ПФУ) та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку обміну інформацією між Міністерством доходів і зборів України, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 19.09.2013 №494, постановою ПФУ від 19.09.2013 №16-1.

     Так, ДПС та ПФУ складається Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску), відповідно до норм якого ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

     Право щодо визначення платників єдиного внеску, які відповідають всім вимогам, зазначеним в частині четвертій ст. 4 Закону №2464, належить виключно ПФУ.

     Таким чином, фізичним особам – підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю окремо повідомляти контролюючий орган про такий статус не потрібно.

     Водночас у разі якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

На Тернопільщині готують до списання 1,7 млн грн штрафів та пені

     Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що у грудні минулого року набув чинності Закон України від 4 грудня 2020 року №1072-IX, яким було внесено ряд змін на підтримку бізнесу в час коронакризи.

     Законотворці подбали про незахищені верстви населення. Адже законодавчо прийняли норму про списання платникам податкового боргу у розмірі, що не перевищував сукупно 3060 гривень станом на 01.11.2020 р. У зв’язку з пандемією не усі громадяни мали змогу оплатити податкові платежі, це в основному місцеві податки. Відтак держава пішла на зустріч своїм громадянам. Тому було прийнято рішення в автоматичному режимі списати таку заборгованість. Загалом 99095 платникам податків Тернопільщини списали 22,6 млн грн податкового боргу. Інформацію про списаний податковий борг платник податків може отримати в Електронному кабінеті, на веб-порталі ДПС.

     Документ також передбачає прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу. Так, при погашенні платниками податків грошовими коштами в повному обсязі протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), який виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого боргу, підлягають списанню, як безнадійний податковий борг за заявою платника податків.

     Проте, положення цього пункту не застосовується щодо:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з питань банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

     Штрафні санкції і пеня, що підлягають, застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовується та не нараховується, а нараховані – підлягають коригуванню до нульових показників.

     Платнику податків, щоб скористатися цією нормою необхідно звернутися до контролюючого органу за місцем його обліку із заявою в довільній формі, в якій обов’язково зазначити суму податкового боргу, яку він планує погасити протягом шести місяців (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01.11.2020, а також зобов’язання щодо сплати протягом цього періоду поточних грошових зобов’язань у повному обсязі.

     З часу дії Закону платниками нашого краю подано 67 заяв на списання 1,7 млн грн штрафних санкцій та пені при сплаті 3 млн грн основного заборгованого платежу.

Тернопільський відділ організації роботи

Організаційно – розпорядчого управління

Головного управління ДПС

у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА