Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Нововведення до податкового законодавства. Інтерв'ю з Володимиром Кадубцем

     Нещодавно відбулася розмова редактора районної газети «Вільне слово» з начальником Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Кадубцем Володимиром Михайловичем на тему нововведень до податкового законодавства. Надаємо вибірку найактуальніших запитань та відповідей на них, які пролунали під час інтерв'ю.

     Володимире Михайловичу, всі ми чуємо про постійні зміни до податкового законодавства. Розкажіть про останні з них і що чекати платникам податків з початком Нового року?

     Дякую за запитання. Перш за все хочу привітати всіх з прийдешнім Новим роком та прийдешніми Різдвяними святами! Нехай новий рік буде роком вдалих стартів та сміливих рішень для платників податків. Процвітання та успіху у всьому. Здоров’я, миру та злагоди вашим сім’ям.

     Щодо останніх змін до податкового законодавства слід вказати, що 10.12.2020 р. набрали чинності Закон України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі по тексту Закон №1017, 1072).

     Законом № 1072 підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено пунктом 529, згідно з яким платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року (крім  випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ умов застосування першої групи платників єдиного податку).

     Звертаємо увагу, що ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного  податку,  встановлені   у   порядку,  визначеному  пунктом 293.2 статті 293 ПКУ, за такі періоди не застосовуються.

     Також звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року за себе.

     Водночас такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені в абзаці першому цього підпункту періоди в розмірах та порядку, визначених цим Законом. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом".

     Чи є виключення з вищевказаного правила? Так, є. У разі порушення умов застосування І групи платників єдиного податку в період пільги, звільнення не застосовується, зокрема якщо платник єдиного податку порушить умови перебування на І групі – найме працівника, перевищить річний обсяг доходу тощо, він буде зобов’язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.

     Скажіть як діяти, якщо суб’єкт господарювання не знав про законодавчі зміни і вже заплатив єдиний податок, наприклад, за грудень 2020 року?

     Якщо складуться певні обставини, то така сума може або бути повернута платнику податків за його заявою, або бути автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати єдиного податку за наступні періоди (наприклад, за червень 2021 року).

     Володимире Михайловичу, Законом № 1072 також змінився порядок списання сум з єдиного внеску для самозайнятих фізичних осіб, які не здійснювали діяльності з 01.01.2017 року.

     Цими змінами фактично продовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені на виконання вимог Закону від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» зі змінами, внесеними Законом від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

     Більше того, Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки з єдиного внеску тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів № 592 та № 786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб'єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше, на підставі Законів № 592 та № 786.

     Всі інші суб'єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог до обов'язкових документів, необхідних для списання відповідно до Закону) можуть звернутися до контролюючих органів про списання сум недоїмки по єдиному соціальному внеску.

     Які ще зміни щодо списання податкового боргу передбачає закон №1072?

     Також Закон 1072 передбачає списання податкового боргу платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн. та його не погашено станом на 01.11.2020 р.. Не підлягає списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляються у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства (п. 24 підр. 10 розд. XX ПКУ).

     Крім цього, передбачено відстрочення до 29.12.2021 року погашення податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій, пені та процентів за користування розстроченням/відстроченням), платників податків-фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 грн. (п. 12 підр. 10 розд. XX ПКУ). Відстрочення здійснюється за місцем обліку платника податків-фізичної особи за його заявою, без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

     Які зміни передбачені Законом від 01.12.2020 р. №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій»?

     Закон передбачає лібералізацію норм у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій, зокрема виключає норми щодо застосування так званого «кешбеку». До 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 мінімальної заробітної плати, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

     Поряд з тим, Закон №1017 визначає граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб’єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати, що дасть змогу враховувати під час реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації тощо.

Козівська ДПІ

Головного управління

ДПС у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА