Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Понад 3,9 млрд грн платники Тернопільщини перерахували до держбюджету

     Упродовж минулого року платники податків Тернопілля сплатили до Державного бюджету України 3 млрд 911,1 млн грн податків і зборів. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. «Фактичні надходження перевищили очікувані на 23,4 відсотка. Отож скарбниця нашої країни від тернополян отримала додатково 742,6 млн гривень», – констатував він. Порівняно з січнем-

груднем 2019 року сплата зросла на 891,4 млн грн або плюс 29,5 відсотка.

     Трохи більше половини надходжень складає податок на додану вартість. Упродовж минулого року наші краяни сплатили 1 млрд 977,6 млн грн цього платежу, а це на 39,3 відсотка більше, ніж очікувалося, або 558,2 млн грн додатково. Приріст до січня-грудня 2019 року склав 51,6 відсотка або плюс 672,8 млн гривень.

     Другим за значимістю в наповненні державної скарбниці є податок на прибуток підприємств. Підприємства, організації та установи нашого краю перерахували 273,3 млн грн даного платежу. При цьому додаткові надходження склали 48,3 млн грн, оскільки сплата перевищила очікування на 21,4 відсотка. Порівняно ж січне-груднем 2019 року приріст податку склав 10,1 відсотка або 672,8 млн грн більше.

     «Вважаю, що такого результату вдалося досягти завдяки популяризації доброчесної сплати податків, розумінню нашими краянами необхідності наповнення бюджетів усіх рівнів, а також створення комфортних умов для виконання конституційного обов’язку кожним громадянином через розвиток електронних сервісів служби», – зазначив Михайло Яцина.

Податковий розрахунок за формою № 1-ДФ: зміни, доповнення, об’єднання

     Головне управління ДПС у Тернопільській області інформує, що Міністерством фінансів України оновлено податковий розрахунок за формою № 1-ДФ. Відтак документ дещо розширено. Адже він включає ще й звіт із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тож оновлена форма отримала назву «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

     Варто мати на увазі, що звітувати за новою формою слід буде щокварталу з розбивкою по місяцях, починаючи з першого кварталу 2021 року.

     Якщо узагальнити, то оновлений розрахунок складається з основної частини та шести додатків. Основна частина – це:

     Розділ I Розрахунку «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу»;

     Розділ II Розрахунку «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби»).

     До додатків належать:

- додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»;

- додаток 2 «Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю»;

- додаток 3 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»;

- додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»;

- додаток 5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби»;

- додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

     Вищезазначені зміни передбачено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» який опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 28.12.2020 № 101 та набрав чинності 01.01.2021.

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Настав час декларувати доходи за 2020 рік

     Починаючи з січня 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2020 року. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2021 року громадяни та самозайняті особи, котрі отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

     Нагадуємо, що згідно з вимогами Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

- спадок  від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.

     У зазначених випадках громадяни, зобов’язані подавати податкові декларації про майновий стан і доходи.

     Проте є випадки, коли особи можуть подати декларацію добровільно, аби скористатися правом на податкову знижку. Так громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних із заробітної плати минулого податкового року.

     Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року:

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;

-  проценти за іпотечним житловим кредитом;

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;

- на будівництво (придбання) доступного житла;

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;

- переобладнання транспортного засобу;

- допоміжні репродуктивні технології.

     Варто наголосити, що правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2021 року.

     Отож, громадянам, які  отримували у 2020 році доходи, з яких не сплачено податків, варто вже зараз спланувати своєчасне подання декларації про доходи. До тогож в час карантинних обмежень все ж доцільно декларацію подавати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис. Адже так декларанти дбають про власну безпеку та захист своїх рідних.

     Також платник податків може подати декларацію про майновий стан і доходи особисто, уповноваженою на це особою або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

     Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України: https://t.me/tax_gov_ua

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Для платників єдиного податку оновили форми звітів

     Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Міністерством фінансів України наказом від 09.12.2020 № 752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» викладено у нових редакціях форми:

– податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця;

– податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

     Вищевказаним документом встановлено, що оновлена звітність вперше подається за податкові звітні періоди 2021 року.

     Нові форми затверджено у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

     Зокрема, змінами запроваджено окремий Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

     Наказ № 752 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 28.12.2020 і він набрав чинності з 01.01.2021.

     Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України: https://t.me/tax_gov_ua

     Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Тернопільський відділ організації роботи

організаційно – розпорядчого управління

Головного управління ДПС у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА