Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

На Тернопільщині понад 11,7 тисяч жителів задекларували доходи

     Упродовж січня-листопада 2020 року 11715 жителів Тернопільського краю задекларували свої статки. Про отримані минулоріч неоподатковані доходи заявили 6882 особи. Правом на податкову знижку за цей період скористалися 4833 громадяни. Вони заявили про отримання минулоріч 638,7 млн грн доходів, що на 196,8 млн грн більше, ніж попереднього року.

     Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань становить 23,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 4,3 млн грн військового збору.

     Найчастіше декларанти заявляли про отримання спадщини, дарування. Вони подали 1572 декларації, де зазначили 177,2 млн грн доходу. Статки від продажу рухомого чи нерухомого майна та здачі в найм майна задекларували 792 та 347 краян. Вони задекларували відповідно 83,1 млн грн та 12,7 млн грн доходу. Від незалежної професійної діяльності збагатилися 315 осіб на суму 31 млн гривень. Про отримання інвестиційного прибутку на суму 41,5 млн грн заявили 56 громадян.

     Найбільші суми податку на доходи фізичних осіб, а це 9,7 млн грн та 5,6 млн грн визначили жителям області, які отримували минулоріч подарунки та спадщину та збагатились за рахунок незалежної професійної діяльності.

Коли таки доведеться юрособі платнику єдиного податку третьої групи відмовитися від застосування спрощенки

     Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку третьої групи здійснюється в порядку, визначеному підпунктами 298.2.1-298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

     Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

     Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

     Юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи згідно із п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у таких випадках та в строки:

- при перевищенні протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;

- при застосуванні платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків;

- при здійсненні видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

- при здійсненні видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;

- при наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

     Слід зазначити, що абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ визначено, що податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн).

     Крім того, платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ст. 293 ПКУ, а також зобов’язані у порядку, встановленому главою 1 розд. XIV ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

     Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Коли заяву на списання боргу із єдиного внеску подали із запізненням

     Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Законом України від 4 грудня 2020 року №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» врегульовано списання недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів України від 13 травня 2020 року №592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон №592) та від 14 липня 2020 року №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон №786), у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб’єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року.

     Отже, законодавець продовжив процедуру списання сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафу і пені. Нагадаємо, що коло суб’єктів господарювання, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи-підприємці (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадили незалежну професійну діяльність. Встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням – до 1 березня 2021 року. А ті платники, які подали скоріше заяви та проґавили термін не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи проведуть списання на підставі документів, які були подані раніше, у відповідності до Законів №№592 та 786.

     Стосовно платників податків, які не скористались такою можливість раніше, то вони можуть зробити це тепер, подавши  такі документи:

- заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження підприємця, якщо така заява не подавалася раніше;

- заяву про списання заборгованості;

- звітність з єдиного внеску за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку, звичайно, за умови, що така звітність не подавалася раніше.

Заява на реєстрацію платника ПДВ лише в електронному вигляді

     Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2020 №629, внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (далі – Положення).

     Змінами до Положення забезпечено реалізацію норм Закону України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466), що спрощують існуючі процедури реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ.

     Так, із Положення виключено норму щодо можливості подання реєстраційної заяви платника ПДВ (далі – Заява) особисто фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи до контролюючого органу. Будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) Заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі. Іншого способу подачі Заяви не передбачено.

     Новостворені суб’єкти господарювання замість подання державному реєстратору Заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ (як додатка до заяви про державну реєстрацію) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватись як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи-підприємця шляхом заповнення відповідного розділу про обрання системи оподаткування у заяві про державну реєстрацію.

     Приведено у відповідність до Закону №466 строк подачі Заяви при добровільній реєстрації платником ПДВ, а також у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку – не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів до початку податкового періоду).

     Встановлено правила листування контролюючих органів із суб’єктами господарювання за результатами розгляду Заяв залежно від обраного суб’єктами господарювання способу взаємодії з контролюючими органами.

     Скасовано особливості реєстрації платником ПДВ юридичної особи, утвореної шляхом перетворення, залежно від дати державної реєстрації такої особи. Тобто не залежно від дати державної реєстрації особи, утвореної шляхом перетворення, якщо така особа бажає здійснити перереєстрацію, то вона протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, подає до контролюючого органу Заяву з позначкою «Перереєстрація».

     Спрощено процедури перереєстрації платників ПДВ. Запроваджено автоматизовану процедуру анулювання реєстрації платника ПДВ за відповідних умов, що виключає вплив людського фактора при прийнятті управлінського рішення щодо такого анулювання.

     Водночас Державна податкова служба України інформує про те, що доопрацьовується програмне забезпечення щодо ведення реєстру платників ПДВ у частині автоматичної перереєстрації платників ПДВ та автоматичного анулювання реєстрації платників ПДВ на підставі відповідних відомостей з Єдиного державного реєстру та даних реєстру платників єдиного податку. До реалізації технічної можливості програмного забезпечення здійснювати зазначені процедури в автоматичному режимі будуть застосовуватися наявні процедури щодо ведення реєстру платників ПДВ.

     Гаряча лінія 23.12.2020 р. з 10:00 до 11:00 год.

Соціальна підтримка громадян та малого бізнесу: нюанси списання та відстрочення податкового боргу

     В останню декаду грудня цьогоріч у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Манастирський під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо актуальних питань списання та відстрочення податкового боргу.

     Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

     Питання: Як дізнатися, чи списали мені податковий борг, чи ні?

     Відповідь: Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету (в доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання).

     Також інформацію про таке списання щодо суб'єктів господарювання після його проведення буде оприлюднено на вебпорталі ДПС. Крім того, інформація про проведене списання надаватиметься платнику податків при зверненні до податкового органу із відповідним запитом.

     Питання: Чи звільняється майно платника з-під податкової застави у разі списання податкового боргу, адже сплати не було?

     Михайло Манастирський: Так. Після списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів. Також інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

     Питання: Кому дадуть відстрочення податкового боргу у сумі до 6 800 грн? Що для цього треба зробити?

     Михайло Манастирський: Відстрочення податкового боргу надається платникам податків-фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

     Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми (ніяких додаткових документів подавати не потрібно) до податкового органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному – через приватну частину Електронного кабінету. Якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6 800 гривень або якщо із заявою звернувся платник податків щодо боргу, який не підпадає під відстрочення, податковий орган надсилає платнику податків у місячний строк відмову.

     Питання: Чи можна достроково сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу?

     Михайло Манастирський:  Так, при цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

     Питання: Кому спишуть штрафи та пеню?

     Михайло Манастирський: Платникам податків, які погасять у повному обсязі протягом 6 місяців з дня набрання чинностіЗаконом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

     Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням:

- великих платників податків;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

     Питання: Є певні умови для списання штрафу та пені, про що йдеться?

     Михайло Манастирський: Платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись списанням штрафу та пені (Закон №1072) та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом (до червня 2021 року) погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань.

     Штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

- погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

- та за умови, що платник податків забезпечує своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.

     Питання: Основне місцем обліку платника податків у Тернопільській області. Водночас він є платником окремих податків в іншому регіоні, де розміщена його земельна ділянка. Борг наявний за двома місцями обліку. До якого податкового органу платник податків має звернутися із заявою про наміри скористатися списанням протягом шести місяців штрафу та пені?

     Михайло Манастирський: Платник податків може звернутися із заявою про таке списання до кожного з двох податкових органів зазначивши інформацію про податкову заборгованість, яка обліковується у кожному зокрема. 

Теребовлянський сектор організації роботи

Організаційно – розпорядчого управління

Головного управління ДПС

у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА