Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Поточний рахунок заблоковано: можливість поповнення рахунка в СЕА ПДВ готівкою або через термінал

     Відповідно до п. 200 прим. 1.2 ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платникам податку автоматично відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ). Розрахунки з бюджетом у СЕА ПДВ здійснюються з цих рахунків, крім випадку, передбаченого п. 87.1 ст. 87 ПКУ.

     Згідно з п. 200 прим. 1.4 ст. 200 прим. 1 ПКУ на рахунок у СЕА ПДВ платника зараховуються кошти:

а) з поточного рахунку такого платника в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ;

б) з поточного рахунку такого платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ;

в) з рахунків платників, відкритих у відповідних органах казначейства для проведення розрахунків з погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування, а рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам з подальшим спрямуванням коштів відповідно до Закону України про Державний бюджет України;

г) з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, повернутих платнику податків у порядку, встановленому п. 43.4 прим. 1 ст. 43 ПКУ;

ґ) вилучені контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях за періоди починаючи з 01 липня 2015 року, визначених платником податків у податковій декларації з ПДВ або уточнюючому розрахунку.

     Формула, за якою здійснюється рахунок реєстраційної суми, визначена п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ та п. 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок №569).

     Складовою такої формули є S поповнення рахунку – загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка в СЕА ПДВ, в тому числі рахунків у системі СЕА ПДВ – сільськогосподарського підприємства, що обрало спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ, зазначених у підпунктах «а»-«в» п. 200 прим. 1.2 ст. 200 прим.1 ПКУ.

     Згідно з п. 19 Порядку №569 за підсумками звітного (податкового) періоду відповідно до задекларованих у податкових деклараціях з ПДВ результатів діяльності, а також у разі подання уточнюючих розрахунків до податкової декларації з ПДВ, платником ПДВ проводиться розрахунок з бюджетом у порядку, визначеному ст. 200 ПКУ.

     Відповідно до п. 22 Порядку № 569 у разі недостатності коштів на електронному рахунку платника ПДВ для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з поточного рахунка.

     Таким чином нормами чинного законодавства не передбачено поповнення платником ПДВ рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ готівкою через касу банку або через термінал самообслуговування, якщо поточний рахунок платника ПДВ заблоковано (арештовано).

Перейменування назви міста, вулиці зобов’язує оновити об’єкти оподаткування за новими даними

     Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщений об’єкт оподаткування, то платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (далі – повідомлення за ф. №20-ОПП) з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

     У розд. 3 повідомлення за ф. №20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

     При внесенні змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр) у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за ф. №20-ОПП протягом 10 робочих днів з дня внесення змін до Реєстру.

     Для суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО (далі – ПРРО) відповідно до законодавства, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

Законодавчі новації для підтримки бізнесу під час карантину

     Днями начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько під час Інтернет-конференції поспілкувався із дописувачами щодо законодавчих новацій для підтримки бізнесу під час карантину.

     Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

     Питання: Звільнено підприємців першої групи від сплати єдиного внеску, відповідно і страховий стаж втрачено, так?

     Іван Пунько: Ні. За період звільнення платників єдиного податку першої групи від сплати єдиного внеску, а саме – грудень 2020 року та січень-травень 2021 року – тобто ці пів року будуть включатися до страхового стажу із загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та вважатиметься, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

     Питання: Юрособа, чи треба буде включати до доходу кошти, які компенсують за сплату єдиного внеску, тобто 10%?

     Іван Пунько: До складу доходу платника єдиного податку – юридичної особи не включатиметься сума коштів, яка надійшла як одноразова компенсація суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску.

     Питання: Я зареєстрований підприємцем давно, перебував за межами України та діяльності не здійснював. Скористатись списанням боргу який виник по єдиному внеску, а це більше 16 тис. гривень – не зміг. Чи правда, що тепер можна це зробити?

     Іван Пунько: Так, законодавець продовжив процедуру, передбачену при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафи і пені. Коло суб’єктів господарювання, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особі-підприємці (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням. Це можна зробити до 1 березня 2021 року. Якщо ви не скористались такою можливість раніше, можете зробити тепер.

     Питання: Зазначте, що для такого списання треба від мене?

     Іван Пунько: Вам необхідно подати документи, а саме:

- заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження підприємця, якщо така заява не подавалася раніше;

- заяву про списання заборгованості;

- звітність з єдиного внеску за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку, звичайно за умови, що така звітність не подавалася раніше.

     Питання: Цікавить питання податкової застави. Від якої суми тепер майно боржника передається в заставу? Законодавчу норму, будь ласка.

     Іван Пунько: Законом України від 4 грудня 2020 року №1072 Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 3060 гривень. До зазначеної суми податкового боргу податкові органи не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу, якщо сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

     Питання: Чи підлягає під списання податковий борг громадян до 3060 гривень, зокрема податок на нерухомість. Де можна знайти взірець заяви?

     Іван Пунько: Під списання боргу підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

     Заява не подається, оскільки списання здійснюється контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

Громади Тернопільщини отримали 96,8 млн грн акцизного податку від продажу алкоголю і тютюну

     Упродовж одинадцяти місяців цього року суб’єкти підприємницької діяльності, які виробляють підакцизну продукцію на теренах Тернопільщини, сплатили до державного бюджету 14,5 млн грн акцизного податку. Додаткові надходження платежу склали 900 тис. грн, оскільки сплатили на 6,1 відсотка більше, ніж очікувалося. Основна сума податку, а це 14,3 млн грн надійшло від виробництва горілчаної продукції. Виготовлення спирту та пива додало бюджету країни від Тернопілля по 100 тис. грн акцизного податку.

     Територіальні громади нашого краю у січні-листопаді 2020 року отримали 96,8 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. При цьому надходження платежу перевищили очікування на 6,4 відсотка. Відтак додатково до місцевих скарбниць суб’єкти господарювання спрямували 5,8 млн гривень. Так, від реалізації алкогольних напоїв надійшло 34,1 млн грн (35,2%). Продаж пива додав 17,6 млн грн (18,2%), а тютюнових виробів – 45,1 млн грн (46,6%).

Борг фізичної особи не є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку

     Відповідно до п. п. 3 п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у випадках, визначених п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

     Згідно з п. п. 8 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

     Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

     Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

     Пунктом 299.11 ст. 299 ПКУ встановлено, що у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. ХІV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої-третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

     Таким чином, наявність у фізичної особи податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі як не суб’єкту господарювання, не є підставою для прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку першої-третьої груп.

Теребовлянський сектор організації роботи

Організаційно – розпорядчого управління

Головного управління ДПС

у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА