Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Сплата податкового боргу для уникнення анулювання реєстрації платником єдиного податку

     Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.
     Погашення податкового боргу – це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом.
     Згідно з п. п. 8 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ при наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.
     Розмір суми податкового боргу відповідно до абзацу третього п. 59.1 ст. 59 ПКУ не повинен перевищувати шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Слід зазначити, що відповідно до п. п. 3 п. 299.10 ст. 299 ПКУ реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у випадку, визначеному п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.
     Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ст. 300 ПКУ).
Погашення податкового боргу після анулювання реєстрації платника єдиного податку здійснюється у порядку, встановленому главою 9 розд. II ПКУ (п. 299.12 ст. 299 ПКУ).
     Таким чином, положеннями глави І ПКУ не передбачено періоду, протягом якого фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, який на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів має податковий борг, загальна сума якого перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з метою уникнення анулювання реєстрації платником єдиного податку повинна сплатити суму перевищення зазначеного боргу.
Перереєстрація резервного РРО для використання в новоствореній господарській одиниці
     Головне управління ДПС у Тернопільській області звертає увагу суб’єктів господарювання. Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) яким, зокрема, встановлено процедуру реєстрації (перереєстрації) реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547.
     При перереєстрації резервного реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) з метою його зберігання та/або використання у новоствореній господарській одиниці, суб’єкт господарювання подає повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП, яке містить інформацію про цю господарську одинцю, зокрема, її назву та адресу місцезнаходження.
     Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій (ф. №1-РРО) (далі – Реєстраційна заява) з позначкою «Перереєстрація» оформлюється та надається до контролюючого органу у тому самому порядку, що й заява про реєстрацію РРО.
     На підставі проставленої відповідної позначки у полі «Резервний» Реєстраційної заяви, проводиться перереєстрація резервного РРО.
     Після отримання належним чином оформлених документів при відсутності підстав для відмови посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання Реєстраційної заяви проводить перереєстрацію РРО шляхом внесення змін до даних інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС, розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення.
     У реєстраційному посвідченні, сформованому на підставі даних Реєстраційної заяви, зазначається назва та адреса новоствореної господарської одиниці та інших господарських одиниць (якщо вони зазначені у Реєстраційній заяві), де зберігатиметься та/або використовуватиметься резервний РРО.
     На Тернопіллі територіальні громади отримали понад 4,2 млрд грн податкових надходжень
     До місцевих бюджетів Тернопілля платники податків перерахували 4 млрд 203,5 млн грн платежів у січні-листопаді цього року. «Це перевищило очікувані надходження на 8,6 відсотка. Відтак бюджети додатково отримали 204,5 млн гривень», – зазначив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько. Порівняно з січнем-листопадом 2019 року сплата зросла на 291,9 млн грн або на 7,5 відсотка.
     «Найбільше територіальні громади краю отримали таких платежів: податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції», – констатував він.
     Так, з початку року сплачено 2 млрд 839,1 млн грн податку на доходи з фізичних осіб, що на 209,1 млн грн більше, ніж минулого. Представники малого бізнесу перерахували 665,4 млн грн єдиного податку, а це плюс 44,9 млн грн до одинадцяти місяців 2019 року. Плати за землю спрямували 326,9 млн гривень. Надходження від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 127,2 млн грн, що на 17 млн грн більше, ніж торік у січні-листопаді. Суб’єкти господарювання, які мають справу з підакцизними товарами, сплатили 96,8 млн грн акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції, а це на 1,2 млн грн перевищило надходження минулого року.
     Лише впродовж листопада цього року платники податків спрямували до місцевих скарбниць 461,1 млн грн, що на 19,5 відсотків більше, ніж очікувалось. Отож, бюджети додатково отримали 75,3 млн гривень. Порівняно з листопадом минулого року приріст надходжень склав 53,3 млн грн або на 13,1 відсотка більше.
     Як розповів Іван Пунько, законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, необхідна більш принципова позиція органів місцевого самоврядування. «Варто зауважити, що в результаті децентралізації наповнення місцевих скарбниць зросло. Адже органи місцевого самоврядування є господарями своїх територій і, як ніхто інший, повинні бути зацікавлені в міцній фінансовій базі. Зі свого боку, податкова служба відкрита до співпраці та готова надавати необхідну консультативну допомогу», – запевнив посадовець.
Житлові субсидії для фізичних осіб: що з ПДФО та військовим збором
     Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до п. 162.1 ст. 162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
     Згідно з п. п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
     Пунктом 164.2 ст. 164 ПКУ встановлено перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
     При цьому, зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором.
     Крім того, кінцевий перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, визначений ст. 165 ПКУ, до яких, зокрема, відноситься дохід у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.
     Підпунктом 1.7 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).
     Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848 затверджено Положення про порядок призначення житлових субсидій (далі – Положення №848), яким визначений механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерством соціальної політики України для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.
     Пунктом 3 Положення №848 визначено, що житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.
Призначення житлових субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.
     Виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».
     Враховуючи викладене, житлові субсидії, виплачені громадянам на рахунки, відкриті в установах уповноважених банків, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта», не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.
     Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4 із змінами та доповненнями, суми житлових субсидій відображаються податковим агентом у Податковому розрахунку за ф. 1 ДФ під ознакою доходу «128».
 
Теребовлянський сектор організації роботи
Організаційно – розпорядчого управління
Головного управління ДПС
у Тернопільській області

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА