Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Розірвання шлюбу у період вагітності дружини

     Зустрічаються ситуації, коли у вагітної жінки чоловік вирішив, що сімейне життя це «не його», а тому покидає родину.

     Неопоодинокими є й випадки, коли подружжя фактично припинило шлюбні відносини (офіційно не розірвало шлюб), проживає окремо, а дружина "створила" сім'ю з іншим чоловіком та чекає від нього дитину.

     Чи наприклад, молоде подружжя поквапилося із узаконенням шлюбних відносин, дружина чекає дитину, проте обоє з них розуміють, що подальше спільне проживання є неможливим, а розірвання шлюбу буде відповідати інтересам кожного з них та майбутньої дитини (чи вже новонародженої).

     Що ж робити в таких ситуаціях? Чи можливо розірвати шлюб в період вагітності дружини або коли на руках новонароджена дитина ?

     Відповідь на ці запитання врегульована нормами Сімейного кодексу України.

     Відповідно до ч. 2 ст. 110 СК України позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

     Ця норма діє з метою збереження сім'ї, оскільки народження дитини може вплинути позитивно на відносини між її батьками. Якщо ж подружжя все ж таки зважується на розлучення після народження дитини, то закон дає їм один рік на "охолонути", змінити ставлення одне до одного та прийняти зважене рішення.

      Чи існують виключення, коли все ж таки можливо розлучитися з вагітною дружиною або при наявності дітей до 1 року в судовому порядку?

     Так, ряд винятків встановлено, а саме:

     -  якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;

     -  якщо батьківство щодо дитини визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини;

     -  коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

     Що робити, якщо один із подружжя подав до суду на розірвання шлюбу в період вагітності або до 1 року дитині?

     Якщо інформація щодо вагітності дружини чи наявності дитини у подружжя віком до 1 року буде повідомлена суду одразу, при поданні позову, то суд відмовить у відкритті провадження по справі.

     Якщо ж на стадії відкриття провадження по справі ці обставини "замовчувалися" тим із подружжя, хто подав позов, то в ході розгляду справи слід надати докази перебування дружини в стані вагітності чи надати свідоцтво про народження дитини віком до 1 року.

     У такому разі продовження розгляду справи буде неможливим, суд закриває провадження по справі, залишає позовну заяву без розгляду чи повертає позовну заяву (єдиної судової практики не встановлено).

     Чи можливе розірвання шлюбу, якщо дружина завагітніла вже на стадії, коли в суді відкрито провадження по справі про розірвання шлюбу?

     У постанові Верховного Суду від 17 жовтня 2018 року в справі №753/8546/17 зазначено, що приписи частини другої статті статті 110 СК України виключають провадження в справі за умови вагітності дружини. Факт вагітності дружини є безумовною підставою, яка унеможливлює подальший розгляд справи не залежно від того чи була дружина вагітна на момент подачі позову. А тому, якщо на час пред'явлення позову до суду дружина не була вагітною, а ці обставини виникли в подальшому, то розгляд справи про розірвання шлюбу не допускається і в такій ситуації.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА