Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Усунення перешкод у спілкуванні з дитиною

     З часом шлюбні стосунки між чоловіком та дружиною можуть погіршуватись, що іноді призводить до розлучення. Проте, особисті відносини, конфлікти подружжя жодним чином не повинні перешкоджати здійсненню ними своїх батьківських прав та виконанню батьківських обов‘язків, адже в Україні сім‘я, дитинство, батьківство та материнство охороняються державою.

     Міжнародні принципи забезпечення найкращих інтересів дитини також передбачають, що діти у разі розлучення батьків мають право регулярно підтримувати особисті відносини як з матір‘ю, так і з батьком. Але на практиці батьки не завжди цього дотримуються та навіть погрожують відібранням дитини. Тому роз’яснимо, як захистити свої батьківські права, якщо Ви проживаєте окремо від дитини.

     1. Встановлення графіку побачень з дитиною

     Це питання може бути врегульоване між батьками такими способами:

     - у договірному порядку шляхом укладення нотаріально посвідченої угоди. Договір укладається у письмовій формі. Той з батьків, хто проживає з дитиною, у разі його ухилення від виконання договору зобов'язаний відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану другому з батьків;

     -  органом опіки та піклування: у такому разі один з батьків має право подати заяву до служби у справах дітей та сім’ї з вимогою встановлення графіку;

     - у судовому порядку: особа, права якої у даному випадку порушуються, може подати до суду позовну заяву про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною.

     Отже, юридично закріплений графік побачень з дитиною може полегшити реалізацію Ваших батьківських прав та виконання обов’язків, встановлених законом.

     2. Обов’язок виконання рішення органу опіки та піклування

     При постановленні рішення органом опіки та піклування вивчаються умови життя батьків, їхнє ставлення до дитини та інші важливі обставини. Вказане рішення вважається обов’язковим, а якщо особа ухиляється від його виконання – її можуть зобов’язати відшкодовувати моральну та матеріальну шкоду, завдану цим іншому з батьків.

     Так, служба у справах дітей та сім‘ї уповноважена складати протоколи про адміністративні правопорушення на підставі невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини (стаття 184 КУпАП).

     3. Вирішення спорів з даного питання судом

     Якщо у Вас виникла ситуація, коли батько чи мати, з якими проживають діти, усіма способами перешкоджають спілкуванню з ними, а також ухиляються від виконання рішення органу опіки та піклування, яким встановлено графік побачень з дітьми – положеннями Сімейного кодексу України передбачена можливість звернення до суду з позовною заявою про усунення цих перешкод.

     При розгляді справи судом детально вивчається ставлення батьків до виконання своїх обов‘язків, вік і стан здоров‘я дитини, її прихильність до кожного з батьків, стан психічного здоров‘я та схильність батьків до зловживання алкоголем чи наркотичними засобами тощо.

     За результатом розгляду заяви суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

     У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

     Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА