Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Соціальна пенсія

     Далеко не кожен до досягнення пенсійного віку має хоча б 15 років пенсійного стажу, і для таких людей залишається варіант оформлення соціальної пенсії. І це для цих осіб буде хоч якесь джерело існування.

     Соціальні пенсії (допомоги) - це щомісячні державні виплати особам, які не є працездатними з певних причин (за віком, по інвалідності, по втраті годувальника).

     Українським законодавством встановлено три види соціальних виплат, які розрізняються за призначенням:

     - За віком – соціальна допомога особам, які досягли пенсійного віку та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії. Право на соціальну пенсію без трудового стажу за загальним правилом Ви маєте, якщо досягли 65 років, і у Вас все одно немає 15 років трудового стажу. До прикладу, Ви взагалі не працювали або все життя працювали неофіційно. І у такому разі Ви можете оформити соціальну пенсію. У окремих випадках окремим категоріям осіб можна оформити соціальну пенсію раніше 65 років. Це стосується жінок 1960 року та старших після досягнення ними певного віку, зазначеного у ст. 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

     - За станом здоров’я – призначається особам з інвалідністю І та ІІ груп, зокрема й дітям з інвалідністю, а також особам з інвалідністю ІІІ групи, які не мають трудового стажу.

      - При втраті годувальника – виплачується неповнолітнім дітям до 18 років та студентам очних відділень вузів до 23 років, якщо вони залишилися без одного або обох батьків.

     Соціальну пенсію можуть отримувати не лише громадяни України, а й іноземці та особи без громадянства, що переїхали в Україну на постійне проживання.

     Обов’язкові умови для призначення соціальної пенсії:

     По-перше, Ви не повинні отримувати пенсію чи соціальні виплати, які призначаються для відшкодування збитків, заподіяних здоров'ю на виробництві.

     По-друге, Ви повинні відповідати статусу малозабезпеченої особи. Це означає, що Ваш середньомісячний сукупний дохід за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

     При цьому інваліди 1 групи або діти померлого годувальника не повинні відповідати статусу малозабезпеченого, на них ця вимога не поширюється.

     Розмір соціальної пенсії для осіб, які не мають права на пенсію, та для інвалідів обчислюється виходячи з прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб:

     - для тих, хто досяг 65 років і у кого немає 15 років страхового стажу, він становить 30% прожиткового мінімуму;

     - для інвалідів 3 групи – 60%;

     - для інвалідів 2 групи – 80%;

     - для інвалідів 1 групи, жінок, яким присвоєно звання «Мати-героїня», на 1 дитину померлого годувальника – 100% від даного прожиткового мінімуму, на 2 дітей – 120%, на 3 дітей та понад 150%;

     - Для певних категорій священнослужителів цей розмір соціальної пенсії становить 50% цього прожиткового мінімуму.

     Соціальна пенсія призначається управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад (далі - органи праці та соціального захисту населення).

     Для оформлення соціальної пенсії Вам потрібно надати до органів Управління праці та соціального захисту населення такі документи:

     - Заяву;

     - копію свідоцтва про народження або паспорт громадянина України з пред'явленням оригіналу;

     - трудову книжку та ідентифікаційний код;

     - декларацію про майновий стан та доходи (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні 6 календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги (у разі потреби);

     - копію рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи);

     - копію рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна);

     - копія документа, що підтверджує повноваження представника закладу, що виконує функції опікуна над особою (для недієздатної особи, опікуна якої не призначено);

     - копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, посвідчення біженця або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, постійного або тимчасового посвідки на проживання (при необхідності);

     - копію довідки про реєстрацію місця проживання.

     Також Вам можуть бути потрібні Ваші документи про інвалідність або смерть годувальника. Все залежить від підстави, за якою Ви претендуєте на соціальну пенсію.

     На завершення перш ніж оформляти соціальну пенсію, порахуйте, скільки стажу Вам не вистачає. Стаж не більше 5 років можна докупити. І після цього отримувати звичайну пенсію за віком.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА