Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Межові спори між сусідами

     Ви вирушили у відпустку, а коли повернулися, виявили, що за час вашої відсутності сусід по дачі добудував гараж. І все б нічого, якби ця будова не виступала на вашу територію. Ви не готові миритися з тим, що розлогі гілки вишневого дерева впираються в стіну вашого будинку, і вступаєте в боротьбу за землю. З ситуаціями, подібними до цієї, доводиться стикатися багатьом власникам землі.

     Межові спори – найпоширеніша проблема для сусідів і часто суперечки між сусідами виникають саме через відсутність  у них належно оформлених документів на землю.

     Межові спори – різновид земельних спорів, які виникають між власниками (користувачами) землі через похибки меж, неточності в місцезнаходженні, накладенні земельних ділянок, невідповідності в їхніх площах. Виникають як помилка в обмірах при винесенні меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) так і в ході обробітку землі.

     Так законодавством передбачено, що власники та землекористувачі сусідніх земельних ділянок:

     - мають право вимагати від сусідів дотримання правил розташування споруд при будівництві житлових будинків, господарських споруд, заборів тощо;

     - не мають права знищувати межові знаки;

     - зобов’язані дотримуватись санітарних норм, уникати небажаного сусідам задимлення, затемнення, гучного шуму, уникати поширенню на суміжні земельні ділянки неприємних запахів, нечистот, утворення смітників;

     - повинні сприяти своєму сусідові у встановленні чітких меж, а також відновленню межових знаків, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними.

     Межі земельної ділянки визначають відповідно до земельно-кадастрової документації, оскільки кадастровий паспорт не тільки підтверджує права власника на землю, в ньому також зафіксовані межі володіння.

     Власники земельних ділянок не мають права самостійно визначати межі земельної ділянки.

     Якщо предметом спору є межі земельної ділянки, необхідно здійснити їх відновлення. Для цього необхідно залучити землевпорядну організацію, яка має у штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників. Закріплення меж ділянки межовими знаками мусить відбуватися в присутності власників (користувачів) цієї та суміжних ділянок або уповноважених ними осіб.

     Якщо конфлікт не вирішено, а правопорушення триває, потрібно звернутись з письмовою заявою до органів місцевого самоврядування.Для розгляду та вирішення земельних спорів органами місцевого самоврядування створюються узгоджувальні комісії. Кількісний та персональний склад комісії затверджується рішенням сільської ради.

     Земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які завчасно повідомляються про час і місце розгляду спору. До прийняття рішення щодо земельного спору за сторонами, які беруть участь у розгляді земельного спору, зберігається право зробити спільну заяву про припинення розгляду спору у зв’язку із примиренням. З урахуванням протоколу комісії орган місцевого самоврядування приймає рішення по суті земельного спору, яке підписується головою місцевої ради.

     Однак рішення органу місцевого самоврядування не є остаточним, не має механізму його примусового виконання, а тому відновлення порушених прав може затягнутись.

     А тому якщо розгляд земельного спору відповідним органом місцевого самоврядування не приніс позитивного результату, особа має право звернутися до місцевого суду.

     В суді можна вирішувати суперечки і без попереднього їх розгляду в позасудовому порядку. У позові можна вимагати усунення перешкод  користуванні земельною ділянкою.До заяви слід додати кадастровий паспорт і межовий план. По можливості свою позицію варто підкріпити словами свідків. У процесі розгляду справи може виникнути необхідність в проведенні землевпорядної експертизи. Іноді її призначає суд, але частіше про це клопоче одна зі сторін конфлікту.

     В разі отримання позитивного рішення суду щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою якщо сусіди надалі не бажають уступати, таке рішення буде виконуватись у примусовому порядку.

     Варто пам’ятати, що  вирішення будь-якого межового спору повинно базуватися на детальному вивченні документів, що посвідчують права на землю. Не слід керуватися емоціями та вдаватися до силового тиску – такими діями можна значно ускладнити ситуацію, створити підстави для втручання правоохоронних органів. 

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА