Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Виїзд дитини за кордон в умовах воєнного стану

     В умовах воєнного стану чимало батьків хочуть вивезти свою дитину закордон. І в цей момент виникає чимало питань – які документи збирати, чи потрібна згода іншого з батьків?

     Відповідно до постанови КМУ від 12.03.2022 № 264 «Про внесення змін до Правил перетинання Державного кордону громадянами України»:

     1. Дитину до 16 років може супроводжувати один із батьків, при цьому нотаріально посвідчена згода другого з батьків не потрібна.

     2. Дитину до 16 років можуть супроводжувати баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків за наявності документів, що підтверджують сімейні зв'язки супроводжуючої особи з дитиною (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо). Нотаріально посвідченої згоди батьків не потрібно.

     3. У випадку виїзду дитини до 16 років закордон в супроводі особи, яка не є родичем потрібно мати письмову заяву одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, а також  свідоцтво про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону.

     4. Виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування, здійснюється у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи та за наявності таких документів:

     - паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта), або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону;

     - наказу директора закладу (або особи, яка його заміщує), де проживала дитина, про виїзд дітей за межі України;

     - письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженого з Національною соціальною сервісною службою України;

     - запрошення установ, організацій різних типів та форм власності, які уповноважені державою остаточного перебування дітей на здійснення заходів щодо прийому та супроводу дітей з інших країн.

     5. Діти у віці від 16 до 18 років можуть виїжджати закордон самостійно.

     АЛЕ пам’ятайте, що інформація щодо перетину кордону з дитиною може змінитися у будь-який момент. Перед тим як виїжджати, рекомендуємо зайти на сайт Державної прикордонної служби, де у розділі «Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану» перевірте чи немає змін або за консультацією до працівників системи безоплатної правової допомоги.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА