Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Прийняття спадщини за відсутності заповіту

     «Помер, а про нас не подумав», можна часто почути з вуст родичів, яким належить оформляти спадщину. Що робити, якщо померлий таки не подумав і не залишив заповіт? Правильно - ставати в чергу.

     Цивільним кодексом України передбачено, що родичі будуть успадковувати все нажите померлому майно відповідно до черговості. При цьому кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців першої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, зміни черговості одержання права на спадкування.

     Перша черга спадкоємців - діти (в тому числі зачаті за життя і народжені після його смерті), той з подружжя хто пережив померлого і батьки.

     Друга - рідні брати / сестри, бабусі / дідусі.

     Третя - рідні дядьки і тітки.

     Четверта - особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до моменту відкриття спадщини.

     П’ята - всі інші родичі до 6 ступеня споріднення включно, особи які перебували на утриманні у померлого і при цьому не є членами його сім'ї, тобто ті, хто не менше 5 років отримував від нього матеріальну допомогу, яка була для цієї особи єдиним або основним джерелом засобів існування.

     Розмір частини спадщини у кожного із спадкоємців за законом рівний.

     Для зверненням за спадщиною існує 6-місячний термін.

     Але Важливо! ️ Звернутися з заявою про вступ у спадщину потрібно до закінчення 6 місяців. А ось отримувати його вже потрібно і можна після.

     Оскільки бувають випадки, коли люди, які самі собі адвокати, трактують цей термін таким чином, що приходять за спадщиною після 6 місяців, коли нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва про право на спадщину і тоді вже потрібно звертатися до суду із заявою про поновлення строку на прийняття спадщини.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА