Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Нецільове використання аліментів

     Сімейний кодекс України визначає, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Одним зі способів такого утримання є сплата аліментів.

     Однак спірним є питання, що являють собою аліменти. Сімейний кодекс України визначає поняття «аліменти» як кошти на утримання дитини (ст. 181 СКУ). Але, наразі на законодавчому рівні не встановлено, на які саме витрати можуть бути використані аліменти і що включає в себе поняття «утримання дитини».

     І тому постає питання, чи є цільовим витрачанням аліментів заправка одержувачем аліментів за ці кошти машини, щоб возити дитину в школу? Або, наприклад, використання аліментних коштів на оплату комунальних платежів за опалення у квартирі, де мешкає дитина?

     З одного боку, в даному випадку забезпечується інтереси та права дитини на комфортні умови проживання, забезпечення реалізації її права на навчання, а з іншого – ці кошти витрачаються не безпосередньо на утримання дитини. І це лише декілька з безлічі спірних питань, які виникають з приводу цільового використання аліментів на дитину.

     Багато хто навіть не здогадуються, що аліменти - це цільове використання грошей на харчування, лікування та одяг дитини. Це не кошти для придбання предметів домашнього інтер'єру, оплата салонів краси тощо.

     У зв'язку з цим, законодавець передбачив можливість перевірки цільового використання аліментів на дитину. Повноваженнями, проводити такі перевірки, наділені органи опіки та піклування шляхом проведення інспекційних відвідувань одержувача аліментів.

     Підставою для проведення інспекційного відвідування одержувача аліментів є заява платника аліментів або органи опіки за своєю ініціативою.

     Але якщо вищезазначена перевірка буде ініційована платником аліментів, то останній разом Для підтвердження сплати аліментів разом із заявою платник аліментів обов'язково подає розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останні 12 місяців, у випадку наявності заборгованості перевірка проводитися не буде.

     Інспекційне відвідування проводиться впродовж 30 календарних днів з дати надходження заяви платника аліментів.

     У ході проведення інспекційного відвідування здійснюється обстеження умов проживання дитини з метою визначення рівня задоволення її індивідуальних потреб. При цьому береться до уваги розмір аліментів, що сплачуються на дитину.

     Під час проведення інспекційного відвідування звертається увага на зовнішній вигляд дитини, її загальний стан та самопочуття, інші ознаки, що можуть свідчити про неналежний рівень задоволення її індивідуальних потреб з урахуванням віку, статі, стану здоров'я, особливостей розвитку (хворобливий вигляд, невідповідність ваги та зросту віку дитини, занедбаність, відсутність продуктів харчування тощо).

     У разі якщо дитина досягла такого віку та рівня розвитку, що може висловити свою думку, проводиться бесіда з дитиною з метою з'ясування рівня задоволення її індивідуальних потреб, зокрема у харчуванні, забезпеченні необхідним одягом, іншими речами та засобами, необхідними для її належного догляду та розвитку.

     За результатами такого інспекційного відвідування протягом 5 робочих днів складається висновок в письмовому вигляді, який надається платнику аліментів.

     Повторне інспекційне відвідування не може бути раніше, ніж через 3 місяці після попереднього.

     У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

Бережанське бюро правової допомоги

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА