Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Прийняття спадщини за допомогою спадкової трансмісії

     Бувають випадки, коли після спадкодавця відразу вмирає єдиний спадкоємець, не встигнувши прийняти спадщину. Тоді родичі задаються питанням: що робити, щоб спадок не перейшов державі, і як зберегти спадщину?

     Законодавець розкриває поняття спадкової трансмісії у статті 1276 Цивільного кодексу України, де зазначено, що це є переходом частини спадщини, що належить померлому спадкоємцеві, до його спадкоємців. Тобто, спадкова трансмісія - це такий вид спадкових взаємин, коли після смерті людини, яка повинна була прийняти спадщину, але не встигла цього зробити через свою смерть, тоді в такому випадку все майно мають право успадкувати спадкоємці померлої людини.

     Спадкову трансмісію не можна ототожнювати зі спадкуванням за правом представлення.

     Однак насправді не все так просто, як здається на перший погляд. Спадкова трансмісія має певні особливості.

     По – перше, право на прийняття спадщини може бути здійснене у строк, який не сплив на момент смерті спадкодавця, у той час як для прийняття решти спадкового майна встановлено шестимісячний строк, який обчислюється з моменту смерті спадкодавця.

     По-друге, якщо строк на прийняття права на спадщину пропущений, а строк на решту частки спадщини не пропущений, то спадкова частка, на яку поширюється спадкова трансмісія, повинна перейти до часток спадкоємців спадкодавця, який помер першим, або передається територіальній громаді.

     По – третє, на цю частку можуть звернути свої вимоги кредитори того спадкодавця, який помер першим, у той час як залишок частки спадщини спадкоємця, який помер, не встигши прийняти спадщину, від вимог цих кредиторів вільний. На нього вимоги можуть звернути лише його кредитори. Що ж стосується кредиторів останнього спадкодавця, то вони можуть звернути свої вимоги на цю частку лише після задоволення вимог кредиторів первісного спадкодавця.

     Прийняття спадщини може відбуватися двома шляхами, які передбачені ЦК України. Це подання відповідної заяви нотаріусу за місцем відкриття спадщини у шестимісячний строк після її відкриття, тобто вчинення певної дії, що передбачена ст. 1269 ЦК України.

     Якщо така заява подана і не відкликана заявником, то він вважається таким, що спадщину прийняв, і вона належить йому з моменту відкриття (ч. 5 ст. 1268 ЦК України). Подання заяви про прийняття спадщини породжує для нього цивільні права та обов’язки, тобто спадкоємець вчинив односторонній правочин. Разом з тим, ЦК України передбачено, що спадкоємець вважається таким, що прийняв спадщину, навіть якщо він не вчинив жодних дій, але наявні передбачені законом певні факти, наприклад:

     - постійне проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

     - неподання заяви про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України);

     - відсутність повної цивільної дієздатності і невчинення жодних дій щодо відмови (ч. 4 ст. 1268 ЦК України).

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

               Начальник відділу

               Бережанське бюро правової допомоги                                                               Процик П.Б.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА