Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Працевлаштування неповнолітніх

    У вихованні підростаючого покоління праця є важливим фактором.Дитина розвивається духовно й фізично тільки в праці, без праці вона деградує. Уникнення праці призводять до негараздів і для особистості і для суспільства. Доволі часто у ранньому віці, попри фрази бабусів та дідусів – «Ще встигнеш за життя напрацюватись», підлітки все частіше замислюються над питанням де заробити гроші у вільний від навчання час, та не залежати від батьків, а мати свої власні кошти для особистих потреб.

Влаштування на роботу, це тільки перший крок в трудових відносинах. Шукаючи роботу можна вдатися до різних способів: самостійно, через знайомих і родичів; переглядати оголошення у спеціалізованих друкованих виданнях, на відповідних інтернет-ресурсах; звернутися до Державної служби зайнятості або скористатися послугами комерційних кадрових чи рекрутингових агенцій. У сільській місцевості можна пошукати роботу у фермерських господарствах або сільськогосподарських кооперативах.

     Нині в Україні чимало неповнолітніх працюють і Кодекс законів про працю України надає суттєві пільги працюючим неповнолітнім. Пільги та гарантії для всіх працівників, які ще не досягли 18 років, чинним законодавством встановлено скорочену тривалість робочого часу. Так, якщо для дорослих працівників нормальна тривалість робочого часу відповідно до частини першої статті 50 КЗпП становить 40 год. на тиждень, то підлітки у віці до 16 років не повинні працювати понад 24 год. на тиждень, а працівники віком від 16 до 18 років — понад 36 год. на тиждень (п. 1 ч. першої ст. 51 КЗпП). Водночас заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалості їхнього робочого часу виплачується у такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій, які працюють у звичайному (повному) режимі робочого часу(ст. 194 КЗпП). Відповідно до частини першої статті 195 КЗпП щорічні відпустки надають неповнолітнім працівникам у зручний для них час. Тривалість відпустки згідно з частиною другою статті 75 КЗпП та частиною восьмою статті 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР становить для неповнолітніх працівників 31 календарний день.Також статтею 7 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 05.02.1993 № 2998-ХІІ передбачається встановлення квоти робочих місць для працевлаштування молоді.Варто зазначити, що під терміном «молодь» маються на увазі громадяни України віком від 14 до 35 років. У разі відмови у прийнятті на роботу молодих громадян у межах встановленої квоти передбачається стягнення з підприємств, установ та організацій штрафу у 50-кратному розмірі неоподатковуваного податком мінімуму доходів громадян за кожну таку відмову.

     Варто наголосити, що неповнолітнім бажано заздалегідь подбати про свою правову захищеність — укласти з роботодавцем під час прийняття на роботу письмовий трудовий договір, у якому були б обумовлені місце роботи, трудова функція, яку має виконувати працівник, розмір та терміни видачі заробітної плати, режим праці та відпочинку. Проте при влаштуванні на роботу як неповнолітнім, так і роботодавцям варто звернути увагу на низку положень Кодексу законів про працю України, інші нормативно-правові акти, які врегульовують трудові правовідносини осіб віком від 14 до 18 років.

     Нині багато неповнолітніх працює в різноманітних фірмах, на підприємствах, на базарах тощо. За даними Державного комітету зі статистики, дитяча праця в Україні досить розповсюджена. Тому роботодавцям слід пам’ятати, що згідно з вимогами ст. 190 КЗпП забороняється:

     - застосування праці осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Перелік таких робіт затверджений наказом МОЗ України від 31.03.1994 р. № 46;

     - залучати осіб молодше 18 років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перелік таких граничних норм затверджений наказом МОЗ від 22.03.1996 р. № 59;

     - залучати дітей молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні також забороняється (ст. 192 КЗпП України);

     - особам, які не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

     Розірвання трудового договору з неповнолітнім, зокрема й строкового, можливе на підставі вимоги батьків, усиновителів, піклувальників неповнолітнього, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю. Причиною вимоги про розірвання трудового договору з неповнолітнім може бути те, що подальше виконання трудових обов’язків неповнолітнім загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси;

     - розірвання трудового договору з неповнолітнім працівником з ініціативи роботодавця можливе тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

          Головний спеціаліст відділу

          Бережанське бюро правової допомоги                                                             Павленко М.М.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА