Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Розірвання договору оренди земельної ділянки

     Оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

     Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

     Статтею 14 Закону визначено, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації та виникає з моменту цієї реєстрації.

     Щодо розірвання договору оренди, то відповідно до статті 31 Закону договір оренди землі припиняється в разі:

     - закінчення строку, на який його було укладено;

     - викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

     - поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

     - смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

     - ліквідації юридичної особи-орендаря;

     - відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

     - набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;

     - припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійного договору (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства/концесії).

     Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

     Крім того, законодавство України визначає два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі: за згодою сторін або за рішенням суду.

     Найпростіше це зробити за згодою сторін. Для цього необхідно надіслати орендареві пропозицію про розірвання договору з чітким зазначенням причини розірвання договору. У разі його згоди договір оренди землі буде розірвано. Якщо ж орендар відмовиться від розірвання договору, єдиним способом його дострокового припинення є звернення до суду. Щоправда, можливе воно лише у визначених законом випадках.

     Зокрема, договір оренди може бути розірваним судом у разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі». Наприклад, коли орендар використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням згідно з договором оренди; не дотримується екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, не додержується державних стандартів, норм і правил; не дотримується режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються; не вносить своєчасно орендну плату. До того ж, суд може розірвати договір у випадку невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами самого договору.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

          Начальник відділу

          Бережанське бюро правової допомоги                                                              Процик П.Б.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА