Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу

    Відповідно до частини другої статті 3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

     Ознаками фактичної сім’ї, що складає фактичний шлюб між чоловіком та жінкою є:

     - спільне проживання чоловіка і жінки;

     - спільний побут;

     - взаємні права і обов’язки.

    Тривалість спільного проживання чоловіка та жінки як ознака наявності сім’ї на законодавчому рівні не визначена. Водночас строк спільного проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу має бути достатнім для того, щоб стверджувати, що між чоловіком та жінкою склалися усталені відносини, які притаманні подружжю.

     Згідно з пунктом 5 частини першої статті 315 ЦПК України встановлення факту проживання однієї сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу здійснюється судом в порядку окремого провадження. Норма статті 315 ЦПК України щодо встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки застосовується до правовідносин, які виникли з 01 січня 2004 року.

     Для встановлення факту проживання однією сімєю необхідно звернутися до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем свого проживання. У заяві повинно бути зазначено:

     - який факт заявник просить встановити та з якою метою;

     - причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

     - докази, що підтверджують факт.

    Крім того, до заяви про встановлення факту проживання однієї сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно додати документи та докази того, що між заявником та іншою особою мали місце фактичні шлюбні стосунки, а саме:

     1. Докази, які підтверджують наявність факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу (свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із «подружжя», свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що «подружжя» вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного).

     2. Докази, що свідчать про спільне ведення господарства (спільна сплата рахунків, оформлення кредитів, докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності), довідки (або акти обстежень житлових про спільне проживання та ведення господарства).

     Після розгляду справи суд виносить рішення про факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, в якому зазначає мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

          Начальник відділу

          Бережанське бюро правової допомоги                                                            Процик П.Б.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА