Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Визначення місця проживання дитини

     У більшості пар, які розходяться, і у яких є дитина, завжди виникає питання: «З ким залишаться діти після розлучення? І як визначити місце проживання дитини після розлучення?».

     Відповідно до норм Сімейного кодексу України, обоє батьків мають однакове право на проживання з дитиною.

    Місце проживання дитини батьки можуть визначати самостійно лише до досягнення дитиною десяти років. Після досягнення дитиною десяти років, її думка обов'язково враховується. А після досягнення дитиною чотирнадцяти років - вона сама визначає місце свого проживання.

     Якщо визначення місця проживання дитини при роздільному проживанні батьків стає спірним та батьки не можуть між собою домовитися, то є два способи вирішення питання:

     1. Звернення до органу опіки та піклування, який в свою чергу зобов'язаний вивчити умови життя обох батьків, їхнє ставлення до дитини, інші обставини, що мають значення для справи, і прийняти рішення, в якому визначити місце проживання дитини з одним з батьків.

     2. Звернення з позовом до суду, який, також буде залучати орган опіки та піклування для вивчення умов життя обох батьків, їхнє ставлення до дитини, а також інші обставини. Однак рішення про місце проживання дитини в даному випадку вже буде приймати суд.

     При зверненні до суду з позовною заявою про визначення місця проживання дитини , вона має бути оформлена в повній відповідності з Цивільним процесуальним кодексом України, подається вона в суд за місцем реєстрації відповідача з обов'язковою оплатою судового збору. В якості третьої сторони в судовий процес обов'язково повинен бути притягнутий орган опіки та піклування тієї місцевості, де фактично проживає дитина.

     До позовної заяви необхідно додати: свідоцтво про шлюб (якщо дитина народилася в шлюбі), рішення суду про розірвання шлюбу, свідоцтво про народження дитини, докази оплати / несплати аліментів на утримання дитини, докази фактичного проживання дитини з одним з батьків, характеристика зі школи / дитячого саду, докази сплати судового збору, клопотання про виклик і допит свідків, інші докази, що необхідні для вирішення судової справи.

     Для того, щоб визначити місце проживання дитини з одним з батьків доводити необхідно буде не розмір добробуту батьків і кількість квадратних метрів його житла, а факт того, що у конкретного з батьків дитині буде більш комфортно в психологічному плані, що дитина буде оточена увагою, любов'ю і турботою. 

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

          Начальник відділу

          Бережанське бюро правової допомоги                                                              Процик П.Б.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА