Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Хто має право на безкоштовний проїзд в громадському транспорті?

     Право на пільговий проїзд мають: ветерани війни; громадяни, що постраждали через події 26 квітня 1986 року (аварія на Чорнобильській АЕС); особи з інвалідністю та інші категорії громадян.

     До першої категорії відносяться:

     - учасники бойових дій та особи, прирівняні до них;

     - особи з інвалідністю війни та особи, які прирівняні до них;

     - особи, які супроводжують вищезазначену підкатегорію.

     Учасниками бойових дій є особи, які здійснювали захист Батьківщини перебуваючи у складі військових підрозділів, формувань будь-яких сукупностей військ діючої армії або ж флоту, а також воювали в партизанських та підпільних загонах як у воєнний, так і у мирний час. При цьому перелік підрозділів, що входили до складу діючої армії, та інших формувань визначається постановою Кабінету Міністрів України. Особи, яких прийнято ототожнювати із УБД визначаються статтею 6 Закону України № 3551-XII.

     При цьому документами, що даватимуть право на безкоштовний проїзд будуть виступати відповідні посвідчення УБД/інвалідів війни.

     До другої категорії відносяться:

     - ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від подій 26 квітня 1986 року (за умови, що між їх інвалідністю та Чорнобильською катастрофою наявний причинно-наслідковий зв’язок); хворі внаслідок аварії на ЧАЕС на променеву хворобу. Вони можуть скористатись пільгою за умови пред’явлення посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1 серія А (з вкладкою));

     - ліквідатори-працівники зони відчуження. Скористатись пільгою можливо при наявності посвідчення ліквідатора наслідків аварії через події 26 квітня 1986 року зі штампом червоного кольору «Перереєстровано» (категорія 2 серія А);

     - малолітні особи, котрих прийнято вважати потерпілими внаслідок подій 26 квітня 1986 року (дане поняття розкривається у статті 27 Закону України № 796-XII). Статус підтверджує посвідчення малолітньої особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи серія Д (з вкладкою до посвідчення).

     Третя категорія — особи з інвалідністю. До них відносяться: особи з інвалідністю I, II, III групи; особи з інвалідністю по зору I-II груп; малолітні особи з інвалідністю а також особи, що супроводжують особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю. Підтверджують право на пільгу відповідні посвідчення.

     Окрім цього законодавством передбачено право наступних осіб на безкоштовний проїзд у громадському транспорті: особи, що досягли пенсійного віку і набули відповідного статусу; військові, які отримали інвалідність в ході бойових дій, батьки армійців, які загинули/пропали безвісті в ході виконання військового обов’язку.

     Пільгою користуються ветерани наступних органів: Державної служби спеціального зв’язку, податкової міліції, служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України, державної пожежної охорони, військової служби, органів внутрішніх справ та захисту інформації України.

     Також не обділені правом на пільговий проїзд у громадському транспорті малолітні особи-сироти та малолітні особи, позбавлені батьківського піклування, що виховуються або навчаються у спеціальних освітніх закладах; малолітні особи до 6 років; малолітні особи з багатодітних сімей; реабілітовані громадяни та постраждалі учасники подій 2013-2014 року.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

               Головний спеціаліст відділу

              Бережанське бюро правової допомоги                                                           Павленко М.М.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА