Sl

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА 

 вул.Банкова 3, м. Бережани, Тернопільська область, 47501,  04058491@mail.gov.ua

Поверхнева перевірка і особистий огляд – в чому різниця і коли застосовуються

     Не тільки в кримінальному провадженні можуть вживатися заходи пов'язані з оглядом особи або її особистих речей. Крім того, такі заходи можуть навіть іноді застосовуватися і в тих випадках, коли людина не звинувачується і не підозрюється у жодних правопорушеннях, як, наприклад, поверхневий огляд.

     У ч. 1 ст. 31 Закону України "Про Національну поліцію" передбачено кілька видів превентивних заходів, які можуть застосовуватися органами поліції. Одним з них є поверхневий огляд, який полягає в здійсненні візуального огляду людини, речей або транспортних засобів. При цьому, під візуальним оглядом особи мається на увазі можливість поліцейського проведення рукою або спеціальним приладом, засобом (наприклад, металошукачем) по верху одягу. Тобто, поліцейський не має права намагатися оглянути або обшукати людину під верхнім одягом і навіть не може перевіряти кишені. Таким чином, якщо на вулиці зима, людина одягнена в теплу товсту шубу, поліцейський може торкатися лише поверхні цієї шуби, причому, не пошкодивши її і, навіть, якщо, наприклад, глибоко під шубою, десь в нижній білизні захований пістолет або що-небудь крадене, при здійсненні такого виду перевірки поліцейський не має права це перевірити і відшукати.

     Що стосується здійснення поверхневого огляду речей, то ч. 6 ст. 34 вищезазначеного Закону, покладає обов'язок на особу самостійно пред'явити і показати всі свої особисті речі поліцейському, не пручаючись. Якщо це огляд транспортного засобу, то людина повинна на вимогу поліцейського показати салон або відкрити багажник.

     Огляд може проводиться тільки особою однакової статі (тобто, жінка може перевірити жінку, чоловік - чоловіка; в разі якщо перевірити необхідно особу - "трансвистит", то у нього повинні запитати думку з приводу статі перевіряючого). У виняткових ситуаціях, перевірку може здійснювати особа протилежної статі, але така перевірка може бути лише за допомогою спеціального приладу або засобу, не руками.

     Поліцейський може проводити поверхневу перевірку тільки у випадках, якщо є достатньо обґрунтовані підстави вважати, що:

     - у людини є речі, які є знаряддям злочину, або вони були вкрадені, або вони належать до таких, зберігати або переміщувати які, заборонено законом (наркотики, зброя);

     - вищевказані речі є в транспортному засобі;

     - в транспортному засобі є особа-злочинець чи заручник;

     - транспортний засіб є знаряддям злочину (наприклад, автомобіль викрадений);

     - транспортний засіб або речі знаходяться в місці, де може бути найближчим часом скоєно злочин.

     З метою зупинити адміністративне правопорушення та забезпечити своєчасний і правильний розгляд справ, ст. 269 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає заходи забезпечення провадження. Одними з таких є особистий огляд і огляд особистих речей. Такі види огляду відрізняються від поверхневої перевірки тим, що їх можуть здійснювати не тільки органи поліції, а багато інших державних органів, крім того, для їх проведення необхідні інші підстави. Так, ними є:

     - якщо особа вчинила адміністративне правопорушення;

     - якщо особа затримана в установленому порядку за вчинення такого порушення;

    - якщо на людині (її тілі, одязі, речах, транспортному засобі) є ознаки, що характерні для правопорушення;

     - якщо є відповідне орієнтування (як правило, це стосується транспортного засобу, номерні знаки яких є в базах розшуку транспортного засобу, які були зафіксовані при скоєнні адміністративних порушень, наприклад, дорожня камера зафіксувала автомобіль, яким перевищено швидкість або ж, якщо орієнтування на людину, то цього також має бути підтвердження - наприклад, фіксація камерою людини при здійсненні адміністративного порушення).

     Перед проведенням огляду, людину зобов'язані проінформувати про її права, а також, вказати конкретну підставу для здійснення огляду.

     Особистий огляд здійснюється особою однакової статі. Якщо це огляд особистих речей, то, як правило, відбувається в присутності власника таких речей (у виняткових випадках, можливо і без власника). При таких оглядах зобов'язані бути присутніми два понятих.

     Органи, які можуть проводити особистий огляд і огляд особистих речей в Україні: органи Національної поліції, Служби безпеки України, воєнізованого порядку Збройних сил України, міграційної служби, органи і установи виконання покарань, органи митної, прикордонної служб і інші органи. При проведенні таких видів огляду органи, що проводили огляд, зобов'язані скласти протокол, а також внести позначку в протокол про адміністративне правопорушення або про адміністративне затримання про те, що був проведений огляд і про це складено відповідний протокол.

     Дуже важливо, щоб огляд проводився відповідними органами в установленому законом порядку, а також, обов'язковим є дотримання всіх вимог до протоколу і акту (необхідно, щоб позначалися всі необхідні дані), які складаються при оглядах. Головним наслідком недотримання вимог закону при проведенні огляду є визнання такого огляду недійсним або сумнівним.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Бережанського бюро правової допомоги за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 6. Тел.: (03548) 2 39 99.

 

          Головний спеціаліст відділу

          Бережанське бюро правової допомоги                                                                 Кріль М.М.

БЕРЕЖАНСЬКА ДПІ ГУ ДПС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

БЕРЕЖАНСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА

Захисникам

Адреса і контакти

kg


  Адреса: вул. Банкова, 3, м. Бережани,
Тернопільська область, 47501

Телефон: (03548) 2-14-46

  Факс: (03548) 2-14-37

E-mail: 04058491@mail.gov.ua


Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

БЕРЕЖАНСЬКА МІСЬКА РАДА